România nu ar fi avut ce face cu aeronavele de vânătoare F-35? Afirmațiile ministrului Vasile Dîncu

România nu ar fi avut ce face cu aeronavele de vânătoare F-35 și dacă ar fi avut bani să le cumpere, a explicat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, care a apărat decizia Bucureștiului de a achiziționa avioane F-16 din Norvegia.

Autoritățile române au decis să achiziționeze 32 de aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia, iar șeful MApN le-a oferit o replică acelora care critică procesul de înzestrare și a explicat că avioanele cumpărate din țara nordică mai au o resursă de zbor de circa 2.500 de ore, ceea ce va permite României să le utilizeze încă 10 ani. Achiziționarea aeronavelor din Norvegia reprezintă o etapă de tranziție pentru trecerea la generația a V-a, care este preconizată să se producă în anul 2030. Potrivit șefului MApN, Vaile Dîncu, chiar dacă prin absurd am fi avut bani să achiziționăm F-35, încă nu am fi avut ce face cu aceste avioane.

Șeful MApN a explicat într-un interviu pentru Televiziunea Română, că România, chiar dacă ipotetic ar fi avut bani să cumpere avioane americane de generația a V-a, ar fi făcut-o degeaba, deoarece F-35 este un sistem complex care trebuie să fie parte integrată de comandă-control cu alte sisteme moderne. Practic, până la F-35 e nevoie să fie achiziționate celelalte componente ale sistemului, ceea ce ar fi însemnat că țara noastră ar fi „folosit F-35 tot ca F-16”.

El a recunoscut că e și o chestiune ce ține de bani

Ca să achiziționăm F-35 ar fi trebuit să avem modernizat întregul sistem de apărare, întregul sistem economico-strategic. Avioanele F-35 sunt complexe de comandă și control, care comandă nave de război, drone etc. Chiar dacă prin absurd am fi avut bani să achiziționăm F-35, dar și posibilitatea, pentru că ele nu pot fi achiziționate imediat, nu am fi avut ce face cu ele. Le-am fi folosit tot ca F-16”, a declarat Vasile Dîncu.

El a recunoscut că e și o chestiune ce ține de bani, dar a atras atenția că, oricum, „în acest moment nu aveam încă ce face cu F-35”. „Trebuie să fim sinceri, e și o chestiune de bani. Una e să ai un buget de apărare cum își pot permite țările foarte dezvoltate să comande cinci escadrile de F-35 și alta e să ai bani pregătiți doar pentru ceea ce ne putem permite acum, dincolo de faptul că în acest moment nu aveam încă ce face cu F-35”, a adăugat Vasile Dîncu.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole