Danemarca renunță la extracția de petrol și gaze din Marea Nordului

Danemarca va renunța la exploatările de gaze naturale din Marea Nordului din 2050, chiar dacă resursele nu vor fi epuizate. Decizia face parte din planul de tranziție energetică, un efort de a renunța la utilizarea combustibililor fosili.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Energiei din Danemarca, care a arătat că s-a semnat un acord între guvernul social-democrat și majoritatea din Parlament. Astfel, va fi anulată licitația care urma să fie ținută pentru exploatarea de petrol și gaze. Anul 2050 rămâne ultimul an în care se vor extrage combustibili fosili din Marea Nordului.

„Danemarca devine astfel cel mai mare producător de petrol şi gaze care fixează o dată definitivă la care producţia va înceta”, a arătat Ministerul danez al Energiei.

Cel mai mare producător din UE

Chiar dacă are o producţie mult mai mică decât ţara vecină Norvegia (1,4 milioane de barili pe zi) sau Marea Britanie (aproximativ un milion de barili pe zi), ţara scandinavă este după Brexit cel mai mare producător de ţiţei din Uniunea Europeană, cu aproximativ 100.000 de barili pe zi, potrivit unui raport anual de referinţă publicat de grupul petrolier BP.

Producţia de petrol în apele teritoriale ale Danemarcei din Marea Nordului a început în 1972 dar de mai mulţi ani este în scădere, fiind redusă la jumătate în ultimii 10 ani. Producţia de gaze a scăzut şi ea ajung la 3,2 miliarde metri cubi anul trecut.

„Punem capăt definitiv erei combustibililor fosili”, a subliniat ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...