Danemarca și Germania au arestat 14 suspecți de terorism

Danemarca și Germania au anunțat vineri arestarea a 14 suspecți bănuiți că puneau la cale un atac terorist de inspirație islamistă vizând o țară europeană care nu a fost numită. Cazul rămâne învăluit în secretul anchetei și puține detalii au fost făcute publice, relatează Euronews.

Danemarca a dejucat un complot terorist, în urma unei ample operațiuni lansate la sfârșitul săptămânii trecute în suburbii ale capitalei Copenhaga, a anunțat vineri Serviciul de Informații și Securitate (PET). Între timp, 13 persoane bănuite că planificau un atentat cu bombă au fost arestate în Danemarca și un al a 14-lea suspect a fost arestat în Germania. 

Și ministrul german de interne, Horst Seehofer, a anunțat că autoritățile au zădărnicit din nou un atac terorist islamist și a spus că presupușii teroriști se pregăteau probabil de un atac în Europa.

În Danemarca, suspecții au fost arestați sub acuzația de planificare a unor atacuri teroriste sau de participare la o tentativă de act terorist.

Suspecții ar fi achiziționat deja ingrediente și componente pentru fabricarea de explozibili, precum și arme de foc. 

Trei frați sirieni, între arestați

Între cei arestați sunt trei frați sirieni, în vârstă de 33, 36, respectiv 40 de ani. Doi dintre ei au fost prinși în Danemarca, iar al treilea în Hessa, regiune din centrul Germaniei. Procurorul german spune că cei trei pegăteau „un act grav de violență care să pună în pericol statul”.

Ei cumpăraseră deja în ianuarie câteva kilograme de produse chimice folosite pentru fabricarea de explozibili. La perchezițiile care s-au făcut în Danemarca, dar și în orașul german Dessau au fost găsite 10 kilograme de praf de pușcă și alte componente chimice. În Danemarca s-au găsit și arme, dar și un steag al grupării teroriste Stat Islamic.

Identitatea și naționalitatea celorlalți suspecți nu au fost făcute publice și nici țara pe care o avea ca posibilă țintă a atacului. 

Flemming Drejer, oficial al serviciilor de informații daneze, spune că faptele descoperite sunt de natură să îngrijoreze, dar evaluarea specialiștilor este că nu există „un pericol iminent”.

„Credem că există indivizi cu intenția și capacitatea de a comite atacuri teroriste în Danemarca. În evaluarea PET, amenințarea teroristă la adresa Danemarcei este semnificativă, iar cazul acesta nu schimbă această evaluare”, a spus Drejer.

Ministrul danez al justiției a mulțumit autorităților din Danemarca și Germania. „Cazul, din nefericire, arată că amenințarea terorirstă în Danemarca este încă serioasă”, a spus Haekkerup.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...