Datele clienților Microsoft din UE nu vor mai fi transferate în afara uniunii

Publicat: 08 mai 2021, 13:30, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Datele clienților Microsoft din UE nu vor mai fi transferate în afara uniunii
Microsoft anunță că românii sunt dornici să învețe cursuri de digitalizare. Foto: Facebook Microsoft

Clienţii comerciali sau cei din sectorul public din Uniunea Europeană (UE) ai Microsoft vor putea să proceseze şi să-şi stocheze toate datele doar pe teritoriul comunitar, arată un comunicat al companiei.

„Cu alte cuvinte, aceste date nu vor mai fi transferate în afara UE, iar acest angajament se va aplica tuturor serviciilor esenţiale Microsoft cloud – Azure, 365 şi Dynamics 365. Implementarea acestor măsuri este în desfăşurare, iar toate acţiunile necesare vor fi finalizate până la sfârşitul anului viitor. Acest plan a fost denumit EU Data Boundary for the Microsoft Cloud”, precizează gigantul american.

Potrivit sursei citate, serviciile Microsoft cloud existente respectă şi depăşesc, deja, recomandările Uniunii Europene, în sensul că toţi clienţii comerciali şi cei din sectorul public aveau opţiunea de a-şi stoca datele în Uniune.

De asemenea, multe servicii Azure cloud pot fi configurate pentru prelucrarea datelor în Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, compania va înfiinţa un Centru de Excelenţă pentru Ingineria Soluţiilor de Confidenţialitate (Privacy Engineering Center of Excellence) în Dublin, pentru a-şi îndruma clienţii europeni în alegerea soluţiilor potrivite de protecţie a datelor, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor de reglementare.

În anul 2009, compania americană a deschis primul său Centru de date din Europa, iar iniţiativa Graniţa digitală a UE pentru Microsoft Cloud va fi susţinută de centrele de date pe care gigantul le-a anunţat sau pe care le operează, în prezent, în 13 ţări: Austria, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia şi Elveţia.