Datoria publică a României a depășit 1.000 de miliarde de lei. Ministrul Finanțelor: „Ne apropiem de 60% din PIB“

Publicat: 22 iul. 2025, 10:01, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Datoria publică a României a depășit 1.000 de miliarde de lei. Ministrul Finanțelor: „Ne apropiem de 60% din PIB“

Datoria publică a României a depășit în aprilie pragul de 1.000 de miliarde de lei, ajungând la 56,6% din PIB, iar autoritățile estimează că va atinge 60% până la sfârșitul anului, în contextul unui ritm accelerat de îndatorare.

Datoria publică, cifră-record

România a depășit în luna aprilie un prag considerat simbolic în ceea ce privește datoria publică: 1.013 miliarde de lei, echivalentul a 56,6% din PIB, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor. Este o creștere de 50 de miliarde de lei în doar primele patru luni ale anului, iar ritmul accelerat al îndatorării îngrijorează economiștii și contrastează cu tendințele din restul Uniunii Europene.

„Datoria va crește până la 60% din PIB până la finele anului”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, confirmând astfel că presiunea pe buget va continua.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, datoria publică a crescut cu 4,1 puncte procentuale ca pondere în PIB. Față de ultimul trimestru din 2024, creșterea este de un punct procentual, arată Eurostat. Potrivit Ziarului Financiar, România este printre puținele state din UE în care datoria publică crește în timp ce majoritatea celorlalte țări raportează reduceri.

„România nu are încă o datorie publică mare în comparație cu alte state europene, dar ce uluiește este viteza cu care crește”, scrie publicația.

Datoria s-a dublat

În ultimii patru ani, ponderea datoriei în PIB a crescut cu 10 puncte procentuale, în timp ce volumul total aproape s-a dublat. În 2020, datoria publică era de 498,57 miliarde de lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din totalul datoriei actuale, 831 miliarde de lei sunt titluri de stat, 162,8 miliarde lei sunt împrumuturi, iar 937 miliarde de lei reprezintă datorie pe termen mediu și lung. Aproape jumătate din datorie este în valută, în principal euro, ceea ce adaugă un risc suplimentar legat de fluctuațiile cursului de schimb. Doar 46,5% din datorie este în lei.

Creșteri importante au fost raportate atât în ceea ce privește datoria administrației centrale, cât și a celei locale, transmite și publicația Curs de guvernare. La finalul anului 2024, datoria publică reprezenta 54,8% din PIB, iar în aprilie 2025 a ajuns la 56,6%.