Datoriile Primăriei Generale a Capitalei către Termoenergetica depășesc 150 de milioane lei. Câtă căldură vor primi bucureștenii și la ce preț

Datoriile municipalității generale către furnizorul de agent termic sunt cuprinse între 150 şi 160 milioane de lei, 109 milioane urmând a fi achitate la începutul lunii noiembrie. Chiar dacă o bună parte din datorii vor fi achitate, bucureștenii vor avea parte de căldură aproape la fel ca anul trecut, reparațiile făcute până în prezent la rețeaua de distribuție fiind puține.

Datoriile pe care noi le avem acum către Termoenergetica sunt undeva între 150 şi 160 milioane de lei, valoarea datoriilor din mai-iunie era de 550 milioane de lei. În 7-8 noiembrie o să primim cotele defalcate din impozitul pe venit şi, aşa cum ne-am angajat, o să plătim 109 milioane de lei. Datoriile noastre o să fie sub 50 de milioane de lei”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei.

Acesta a afirmat că, având în vedere reţeaua „moştenită”, avariile din această iarnă sunt „inerente”, încă va fi „puţin mai bine” decât anul trecut. 

Întrebat de ce s-au făcut puţine reparaţii în această vară, primarul a afirmat: „Pentru că atunci când eşti autoritate publică trebuie să faci licitaţii şi acestea au durat mai mult decât ne-am aşteptat”. 

Ce cost va avea gigacaloria

Prețul gigacaloriei în București va crește, iar Primăria Capitalei va crește și subvenția, a anunțat Nicușor Dan.

Primarul a precizat că nu poate oferi un preț final al gigacaloriei, acesta urmând a fi definitivat în următoarele zile.

Prețul de producție al gigacaloriei crește de la 206 lei la 329 de lei, plus TVA, a precizat primarul. Din ianuarie TVA scade de la 19% la 5%, ceea ce va duce la reducerea prețului gigacaloriei anul viitor.

Tariful de transport și distribuție, de 220 lei în prezent, urmează să fie modificat de Termoenergetica și aprobat de ANRE, ceea ce se va întâmpla în curând, a adăugat Dan.

Primarul spune că nivelul subvenției pe care Primăria o acordă pentru încălzire ar putea urca cu 100 până la 200 de milioane de lei, de la 950 milioane de lei în prezent. „În acest moment, subvenția anuală pe care Primăria o plătește este de 950 milioane de lei. Este posibil să suplimentăm această sumă, adică situația noastră financiară actuală ne permite să o facem. Decizia o să o luăm după ce o să avem prețul final. Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus”, a spus Nicușor Dan, precizând că decizia aparține Consiliului General al Muncipiului București.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...