De când devine funcțional Registrul Agresorilor Sexuali

În România zilnic 9 copii devin victime ale agresorilor sexuali, potrivit statisticilor. Agresorii primesc pedepse mici, apoi sunt eliberați condiţionat, iar 70% dintre ei recidivează, conform datelor publice.

Registrul Agresorilor Sexuali, în baza căruia ei agresorii vor fi monitorizaţi după ce ies din închisori, trebuia să fie gata la începutul acestui an. Dar, la cererea Ministerului Afacerilor Interne, termenul a fost amânat.

Anul trecut, conform datelor IGPR, au fost reclamate la poliţie 726 de violuri cu victime copii şi 2.034 de acte sexuale cu un minor. 417 copii au fost victime ale agresiunii sexuale.

Deși legea care prevede înființarea Registrului Agresorilor Sexuali a fost promulgată de președintele Iohannis în 2019, „caietul de sarcini” a fost aprobat de Poliția Română șapte luni mai târziu, pe 30 ianuarie 2020. A mai venit o întârziere de 3 luni pentru licitația firmei care să se ocupe de infrastructura hardware și software a registrului.

Sunt peste 50.000 de foşti condamnaţi

Prima amânare, când legea era proiect Proiectul de lege a fost depus la Senat acum trei ani, pe 8 martie 2018. Şapte luni mai târziu, a fost adoptat şi trimis la Camera Deputaţilor. „Inspectoratul General al Poliţiei Române operaţionalizează Registrul pe infrastructura Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar până la data de 1 ianuarie 2020”, prevedea legea, în forma adoptată de Senat.

La 27 noiembrie 2020, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă, pentru prorogarea termenului la care Registrul va deveni operaţional la 30 iunie 2021. Dar aceeași ordonanță spune că registrul va fi completat cu numele tuturor agresorilor abia la un an de la data operaționalizării, adică la 30 iunie 2022.

Sunt peste 50.000 de foşti condamnaţi care trebuie înregistraţi în acest registru”, spune Oana Bîzgan, fost parlamentar, iniţiatoarea legii care prevede înfiinţarea Registrului Agresorilor Sexuali, potrivit ziarulevenimentul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...