De ce ar putea să fie biomasa o soluție la scumpirea energiei. Cât costă tranziția de la încălzirea pe lemne, la cea pe gaze

Publicat: 06 dec. 2021, 08:31, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
De ce ar putea să fie biomasa o soluție la scumpirea energiei. Cât costă tranziția de la încălzirea pe lemne, la cea pe gaze

În condițiile în care prețul energiei electrice, dar și a celei termice a crescut foarte mult, tot mai multă lume caută surse de energie mai ieftine, dacă se poate și regenerabile, iar biomasa pare să fie una dintre variantele care ar trebui să fie privite cu mai multă atenție.

Prețul gigacaloriei produse în CET-urile bazate pe combustibili fosili este de aproximativ 320 de lei fără TVA, în sezonul rece actual, pe când prețul gigacaloriei pe bază de biomasă este de peste două ori mai mic decât cel pe combustibili fosili, susține Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, o organizație non-guvernamentală.

“La Suceava funcționează cea mai modernă centrală în cogenerare care folosește biomasa forestieră, dar și din agricultură pentru producția de energie termică și electrică, iar prețul gigacaloriei este de 142,73 lei fără TVA. Prețul gigacaloriei pe bază de biomasă este de aproape 2,5 ori mai mic decât cel pe combustibili fosili”, se arată într-un comunicat al Prolemn.

Reprezentanții asociației atrag atenția și asupra faptului că statul subvenționează încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia termică verde, din biomasă, nu este susținută.

“Suntem în situația ingrată în care populația rurală, care se încălzește cu lemne din ce în ce mai scumpe, adică 3,5 milioane de gospodării, majoritatea din zona rurală defavorizată, nu beneficiază de nici un fel de sprijin”, se arată în comunicat.

Ce presupune tranziția de la lemnul de foc, la gaze

Cât despre interzicerea, printr-o directivă europeană, a folosirii lemnului de foc, reprezentanții asociației susțin că “în fapt, nu există o astfel de directivă, iar prin PNRR România s-a angajat doar la anumite reforme pentru protecția mediului și a biodiversității  (…) Se cere diversificarea mixului energetic. Există și biomasă agricolă. Și pompe de căldură. Lemnul pentru energie să nu deturneze resursa către lemn de foc, cum se întâmplă în această toamnă, afectând disponibilitatea de materie primă pentru industria lemnului”.

Potrivit Prolemn, pentru a realiza tranziție de la încălzirea pe lemne, la gaze a celor 3,5 milioane gospodării care folosesc lemne ar fi nevoie de:

  • Investiții în extinderea rețelei de gaze de cel puțin 17 miliarde de euro. Pentru fiecare 200.000 de gospodării, este nevoie de 1 miliard de euro pentru extinderea rețelei.
  • Investiții proprii ale gospodăriilor pentru racordare și instalații (centrală, calorifere), de minim 5.000 de euro/gospodărie – alte minim 17 miliarde de euro.
  • Importuri de gaze suplimentare de minim 3 miliarde de euro anual
  • În plus, lemnul furnizează o energie regenerabilă. Gazele sunt un combustibil fosil. Trecerea de la lemne la gaze ar însemna emisii suplimentare de minim 13 milioane tone CO2 pentru România.