De ce AUR nu poate călca pe urmele PRM-ului lui Vadim

Publicat: 14 ian. 2022, 11:58, de Narcis Popescu, în Fara Categorie
De ce AUR nu poate călca pe urmele PRM-ului lui Vadim

Este AUR noul PRM al politicii românești? Aceasta e întrebarea la care mai mulți au încercat să răspundă după ce Alianța pentru Unirea Românilor a dat lovitura la alegerile parlamentare bazându-se în mare parte pe același tip de dialog cu alegătorii.

Sunt însă și câteva diferențe uriașe între cele două formațiuni. În primul rând, AUR a cunoscut succesul mult mai repede. Partidul a fost înființat practic pe 1 decembrie 2019, de către George Simion după ce acesta candidase, fără succes, ca independent la alegerile europarlamentare din același an.

Acum, beneficiind de ajutorul rețelelor sociale, cei care reprezintă Alianța pentru Unirea Românilor s-au

Concret, AUR se identifică drept un partid conservator și are în programul politic patru piloni uriași. Vorbim despre familie, una care trebuie să fie obligatoriu tradițională, națiune, credință și libertate. Am putea spune nimic nou sub soare privind puțin și la platforma politică a PRM-ului.

De altfel, pentru reprezentanții AUR „familia este celula de bază a oricărei societăți viabile”, în timp ce căsătoria „nu poate avea drept formulă primordială decît perechea alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie.

Orice altă variantă de alăturare a sexelor nu are legătură cu sensul autentic al acestei formule. De aceea, în concepția AUR, familia nu este o temă de negociat, cum nu e nici o problemă de rezolvat”.

Sună cunoscut? Vă readucem aminte imediat de unde, dar și ce alt partid a intrat în istorie tocmai printr-o retorică asemănătoare.

AUR și PRM, probleme serioase cu homosexualii

În 2008, Corneliu Vadim Tudor lua cuvântul în Parlament și liderul PRM transmitea că se consideră tolerant și un creștin practicant, însă nu are cum să fie de acord cu manifestările gay.

„Homosexualitatea, în mare parte, este un viciu genetic, hormonal, o boală. Minoritățile sexuale greșesc când vor să-și etaleze acest viciu și această boală. Vor să facă prozeliți, vor să se căsătorească, să adopte copii. Păi ce orientare sexuală vor avea acei copii?”, a întrebat atunci fostul președinte al PRM.

Mai mult de atât, Corneliu Vadim Tudor a insistat că minoritățile sexuale trebuie “să-și consume viciul în liniște, în întunericul și sub protectia anonimatului. Nu să demonstreze. Suntem un popor de țărani la prima sau la a doua generație”

Minoritățile sexuale și drepturile lor nu fac parte nici din proiectul prezentat de AUR. „Doctrina noastră consideră că ideologia de gen este o aberaţie teoretică care descinde din oficina actuală a activiștilor neomarxisti.

Așa cum un organism nu se poate păstra în viață decît dacă își conservă sănătatea celulelor, tot astfel o națiune nu are șanse de supraviețuire decît dacă își cultivă tiparul clasic al familiei obișnuite”, se arată în platforma alianței.

Patria, termenul pe care AUR l-a scos din naftalina PRM-ului

Programul și doctrina celor de la AUR se învârt în jurul patriei. De altfel, probabil că de la Corneliu Vadim Tudor, acest termen nu a mai fost folosit în campaniile electorale.

„Patria este țara tatălui, dacă ascultăm etimologia cuvîntului, pe cînd limba nativă este limba vorbită de mamă. Reperele acestea sînt fixe și cu neputință de confundat”, se arată în crezul celor de la AUR, un partid care nu ezită se se proclame drept naționalist.

De altfel, AUR, prin militanţii săi de frunte George Simion, Claudiu Târziu sau Diana Şoşoacă, luptă pentru o „Românie Mare în Europa” și își asumă inclusiv proiectul unionist, adică unirea României cu Republica Moldova. O unire pe care au prezentat-o drept prioritate în strategia națională.

“Țara nu poate fi guvernată decât cu mitraliera. Dacă PRM vine la putere vor avea loc execuții publice pe stadioane, după modelul chinezesc. Un om ca mine nu poate folosi andreaua sau floreta, când realitatea tragica îmi cere să pun mâna pe ghioaga lui Hercule”, anunța și Corneliu Vadim Tudor în campania pentru parlamentarele anului 2000.

Ce părere au reprezentanții AUR despre Uniunea Europeană

Liderii Alianței pentru Unirea Românilor au explicat și cum văd Uniunea Europeană. „Ne declarăm pentru o Europă a națiunilor, nu un suprastat federal cu capitală unică, guvern unic și parlament unic. Un imperiu socialist de ordin federal este o utopie pe care doctrina AUR nu o poate împărtăși.

Nu credem în Statele Unite ale Europei și ne vom opune programatic acestei tendințe de hegemonie nefastă. Suntem în mod răspicat împotriva colonizării Europei cu populații alogene”.

Lucrurile au stat puțin diferit în cazul PRM-ului. Astfel, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, cei cinci euro-observatori ai partidului au devenit europarlamentari. Prin asocierea PRM cu o serie de partide extremiste sau radicale din Europa, s-a constituit grupul europarlamentar Identitate, Tradiție, Suveranitate considerat de către presa europeană și de către analiștii politici drept o grupare de extrema dreaptă.

Din același grup parlamentar au mai făcut parte europarlamentarii Frontului Național din Franța (partid de extrema dreaptă cu o politică îndreptată împotriva imigrărilor), Alessandra Mussolini (politician fascist, nepoată a lui Benito Mussolini) și o serie de alte partide din Belgia și Bulgaria.

Grupul s-a dizolvat în noiembrie 2007, în urma retragerii PRM din acesta. După alegerile europarlamentare parțiale din România ce s-au ținut chiar în acea perioadă, PRM nu a mai obținut niciun mandat de parlamentar european, și astfel grupul nu a mai avut ocazia să se reînființeze.