De ce căpșunile din acest an vor fi mai dulci
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Proiect-nou-1-9.jpg)
Sezonul căpșunilor din acest an din Marea Britanie a început cu un „start fenomenal”, iar fructele sunt „remarcabil” mai dulci decât în mod obișnuit, potrivit declarațiilor făcute de un cultivator britanic de renume.
Marion Regan, directoarea generală a Hugh Lowe Farms, o fermă care aprovizionează cu căpșuni și celebrul turneu de tenis de la Wimbledon, a explicat că un „primăvară splendidă” a contribuit la o recoltă „foarte bună” de căpșuni în 2025. Aceasta a precizat, într-un interviu acordat BBC, că în timp ce fructele sunt de o dimensiune apreciabilă, caracteristica cea mai evidentă este dulceața lor intensă.
Specialiștii explică că căpșunile tind să fie mai dulci atunci când zilele sunt însorite, iar nopțile răcoroase permit plantelor să se odihnească și să folosească mai eficient energia acumulată pe parcursul zilei pentru a produce zaharuri naturale.
Potrivit datelor Serviciului Meteorologic din Marea Britanie (Met Office), luna aprilie 2025 a fost cea mai însorită lună aprilie înregistrată de la începutul monitorizării în 1910, cu un total de 228,9 ore de soare – cu aproape 50% mai mult decât media în anii precedenți. De asemenea, primăvara aceasta a fost cea mai uscată din ultimii 61 de ani, fapt pentru care Agenția pentru Mediu avertizează asupra unui risc „mediu” de secetă în această vară, dacă precipitațiile nu vor reveni în cantități semnificative.
Marion Regan a subliniat că, deși toți fermierii speră la ploi, ferma pe care o conduce beneficiază de sisteme de irigații care asigură o alimentare constantă cu apă pe durata întregului sezon de cultivare a căpșunilor, care se întinde până în noiembrie.
Vremea caldă și însorită a continuat și în acest weekend, cu temperaturi ce au atins 23°C în unele zone, depășind astfel chiar și temperaturile din Ibiza. Săptămâna curentă se anunță cu alternanțe de soare și ploi, iar un sistem atmosferic ce vine din Atlantic este așteptat să aducă condiții meteo mai instabile în perioada sărbătorilor legale.
Declarațiile Marion Regan se aliniază cu cele ale altor cultivatori de căpșuni din Marea Britanie. Pauline Goodall, o fermieră din Limington, a afirmat recent că fructele „se coc într-un ritm fenomenal” datorită vremii calde, iar Summer Berry Company din apropiere de Chichester a remarcat că plantele produc „fructe luxuriante și cu gust dulce”.