De ce continuă Marea Britanie să administreze vaccinul AstraZeneca, deși s-a scris că eficacitatea acestuia este limitată

Publicat: 09 feb. 2021, 07:32, de Mădălina Bălăceanu, în Internațional , ? cititori
De ce continuă Marea Britanie să administreze vaccinul AstraZeneca, deși s-a scris că eficacitatea acestuia este limitată

Marea Britanie continuă să administreze vaccinul AstraZeneca chiar dacă un nou studiu arată că eficacitatea serului este limitată împotriva tulpinii sud-africane a coronavirusului. Ministrul britanic pentru vaccinare, Nadhim Zahawi, spune că imunizarea va continua fiindcă vaccinul poate fi eficient împotriva formelor severe de boală.

„Trebuie să fim conştienţi că, şi acolo unde un vaccin are eficacitate redusă în prevenirea infecţiei, poate exista totuşi o bună eficacitate împotriva bolii severe, spitalizării şi decesului. Acest lucru are o importanţă vitală pentru protejarea sistemului nostru de sănătate”, a spus Zahawi.

Precizările survin după ce Financial Times a citat un studiu potrivit căruia vaccinul dezvoltat în colaborare de Universitatea Oxford şi gigantul farma AstraZeneca are o eficacitate considerabil mai redusă împotriva noii tulpini sud-africane a coronavirusului.

Rezultatele au arătat că vaccinul poate fi util împotriva formelor severe ale bolii asociate cu varianta B.1.351, însă a avut un impact redus în ce priveşte transmiterea infecţiilor în cazurile mai uşoare.

În Marea Britanie au fost depistate 147 de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a virusului, conform Agerpres.

În replică, AstraZeneca a transmis că are încredere că vaccinul poate oferi protecţie împotriva formelor severe, precizând că studiul în cauză a implicat doar 2.000 de participanţi tineri şi sănătoşi.

Autoritățile din Africa de Sud au decis să oprească imunizările cu AstraZeneca după ce testele au arătat că vaccinul nu oferă o protecție foarte bună în cazul tulpinii sud-africane a virusului SARS-CoV-2. Autoritățile din această țară au decis să imunizeze angajații din sănătate cu vaccinuri Johnson & Johnson și Pfizer.