De ce dau în judecată statul doi condamnați la moarte japonezi

Doi condamnați la moarte în Japonia dau guvernul în judecată pentru că află cu doar câteva ore înainte că vor fi executați. Ba mai mult, în schimbul procedurii, cei doi au cerut și daune pentru practica „inumană”.

Potrivit Reuters, cei doi condamnați la moarte urmau să fieexecutați prin spânzurare. Practica de a-i anunța cu doar câteva ore înainte pe condamnați nu este una nouă. Organizațiile internaționale pentru drepturile omului critică de mult timp procedura. Zilele trecute a avut loc o premieră în acest sens, căci doi condamnați la moarte în Japonia au înaintat o plângere la un tribunal din Osaka.

Aceștia susțin că practica este ilegală pentru că nu le acordă deținuților timp să conteste sentința. Astfel, ei cer schimbarea sentinței și daune de 22 de milioane de yeni (193.594 de dolari), potrivit avocatului Yutaka Ueda.

Singurele democrații care au pedeapsa cu moartea

Deținuții condamnați la moarte se trezesc în fiecare dimineață cu temerea că ar putea fi ultima lor zi. Este extrem de inuman. Japonia este mult în urma standardelor internaționale în această chestiune”, a declarat avocatul. În prezent, Statele Unite și Japonia sunt singurele democrații industrializate care practică încă pedeapsa cu moartea. Grupurile internaționale pentru drepturile omului cer de zeci de ani schimbarea practicii.

Gunernul spune că această măsură este gândită să-i protejeze pe deținuți de suferință înainte de execuție, dar asta nu este o explicație și trebuie să vedem cum vor argumenta la proces. În alte țări, deținuților li se acordă timp să se gândească la sfârșitul vieții lor și să se pregătească mental. E ca și cum Japonia încearcă din răsputeri să nu lase pe nimeni să afle”, a mai declarat avocatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...