De ce devin atât de violenți polițiștii. Cum învață aceștia tehnicile de încătușare

Publicat: 27 apr. 2021, 17:15, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce devin atât de violenți polițiștii. Cum învață aceștia tehnicile de încătușare

Intervențiile stângace ale polițiștilor români, soldate în unele cazuri cu rănirea gravă a unor persoane, readuc în discuție modul precar în care elevii din școlile de poliție aflate în subordinea MAI sunt instruiți în timpul perioadei de școlarizare.

Școala durează aproximativ cinci luni, timp în care viitorii polițișți trebuie să învețe aproximativ zece procedee de imobilizare și încătușare. Din păcate, un elev abia dacă are timpul necesar să execute fizic de două ori o singură procedura cât timp se află în școală de poliție.

Zece proceduri de imobilizare învățate în câteva săptămâni

La finalul școlii ei trebuiau să cunoască și să poată executa zece proceduri de imobilizare, în condițiile în care aceste proceduri se executau cu o persoană care nu riposta. Asta este boala noastră supremă, în sistemul educațional”, spune Cosmin Andreica, liderul sindicatului  EUROPOL, potrivit ziare.com.

Acesta a adăugat că, începând cu 2007, a fost diminuat numărul de ore de pregătire fizică din școală, iar din 2017, perioada de școlarizare a fost redusă la jumătate și împărțită în 50 la sută din timp, practică în teren la județele de domiciliu ale elevilor, iar jumătate cursuri fizice la școală.

Dacă este să ne raportăm la Școală de Poliție de la Câmpina, elevii de acolo urmăreau cursurile la un televizor. Nu aveau profesorul în față, ei aveau un televizor pentru că era imposibil că un profesor să țînă cursul în același timp la mai multe clase. Se transmitea cursul din biroul profesorului și se preda simultan la cinci, șase clase. Așa învățau, se uitau la televizor sau urmăreau prezentări sterile în powerponit. Va dați seama cât de mult poți să înțelegi uitându-te la un televizor. E că și când te-ai uită la un film cu Jakie Chan și ai impresia că ai învățat karate”, spune Cosmin Andreica.

Liderul sindicatului EUROPOL susține că elevii ies din școală fără a avea deprinderile de bază pentru a acționa și pentru a executa procedurile de imobilizare așa cum trebuie. Deși există un Ordin de ministru care obligă la pregătirea continuă în ceea ce privește tactica polițienească și în timpul activității, nu doar în școală, acest lucru nu se respectă în cele mai multe dintre inspectoratele din țară.

Colegii de la ordine publică ar trebui ca șase ore pe săptămâna să se pregătească fizic. În aceste ore de pregătire fizică intră și pregătirea tactică. Asta ar însemna 24 de ore pe luna și 288 de ore pe an numai pregătirea fizică, ceea ce nu se realizează. Teoria șefilor este că pregătirea să o facă fiecare în timpul liber, ceea ce nu este normal. Păi atunci hai să-i dăm unui chirurg un manual să învețe singur de acolo cum să facă o operație”, spune liderul sindicatului EUROPOL.

Chiar și în aceste condiții, MAI insistă să școlarizeze elevii pe repede înainte. Pe 5 mai 2021, o nouă generație de tineri, care au fost admiși în sesiunea din februarie-martie în școlile postliceale ale MAI, vor începe cursurile la Câmpina și Cluj. Sunt 1200 de tineri care după doar cinci luni de școală și alte cinci luni de practică vor deveni polițiști „cu acte în regulă”.

Este deja al șaselea an de când MAI a decis să reducă la jumătate perioada de instruire a viitorilor agenți de poliție. Generația 2020 a făcut cursuri parțial online, având în vedere că, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, nu a mai fost permis accesul în școală nici în cazul unităților de învățământ ale Poliției Române.