De ce e bine să consumăm căpșuni: pe lângă gust, au o grămadă de efecte benefice

Publicat: 01 iun. 2025, 15:43, de Alice Călin, în Sănătate , ? cititori
De ce e bine să consumăm căpșuni: pe lângă gust, au o grămadă de efecte benefice
Sursă foto: freepik.com / Limonadă cu căpșuni

Căpșunile sunt printre cele mai iubite fructe ale verii, apreciate pentru gustul și parfumul lor. În această perioadă, tarabele piețelor și rafturile supermarketurilor sunt pline cu aceste mici fructe delicioase. Însă puțini știu că au și foarte multe efectele pozitive asupra sănătății. Nutriționiștii spun că includerea căpșunilor în alimentația zilnică poate aduce beneficii extraordinare pentru organism.

Căpșunile sunt bogate în vitamina C și antioxidanți

Potrivit unei analize publicate de MedikaTV.ro, căpșunile conțin o cantitate mare de vitamina C, care întărește sistemul imunitar și susține sănătatea pielii. Un consum de 100 de grame de căpșuni este suficient pentru a asigura doza zilnică recomandată. În plus, conțin antioxidanți, care ajută la prevenirea îmbătrânirii celulare și a bolilor cardiovasculare. De asemenea, sunt o sursă importantă de vitamine din complexul B, vitamina A, E și K. Acestea susțin funcționarea creierului și regenerarea celulară.

Fibrele și mineralele din căpșuni contribuie la o digestie sănătoasă

Un alt avantaj important al căpșunilor este conținutul ridicat de fibre, care sprijină digestia și menține senzația de sațietate. Acestea ajută și la controlul glicemiei și al colesterolului.

În ceea ce privește mineralele, căpșunile oferă potasiu, fier, magneziu și mangan. Mineralele sunt esențiale pentru reglarea tensiunii arteriale, oxigenarea țesuturilor și buna funcționare musculară.

Cum să consumăm căpșuni astfel încât să luăm ce e mai bun din ele

Bineînțeles, medicii nutriționiști recomandă consumul de fructe crude, fără adaosuri de zahăr. Mulți români sunt obișnuiți să consume căpșuni presărate cu zahăr, pentru a obține zeama gustoasă a acestora. Însă acest lucru poate fi periculos, în special pentru cei care au probleme cu glicemia. Nici așa-zisele „spume” preparate prin frecarea căpșunilor cu albuș de ou și zahăr nu sunt mai sănătoase.

Cei care vor să beneficieze de toți nutrienții acestor fructe , fără a crește aportul de zahăr, le pot consuma în diverse băuturi. De exemplu, limonada cu căpșuni este foarte apreciată în zilele călduroase. Datorită zahărului conținut natural în aceste fructe, nu este nevoie de extra adaos.

Vedem, așadar, că pe lângă gustul plăcut, căpșunile sunt un aliat valoros pentru sănătate. Consumul regulat contribuie la menținerea imunității, protejează inima, pielea și susține un metabolism echilibrat. Nu e de mirare că specialiștii recomandă să profităm din plin de ele cât sunt în sezon.