De ce e periculos să te abții de la strănut
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/stranut-freepik.jpg)
Poate părea un gest banal și inofensiv, dar reținerea unui strănut poate avea efecte grave asupra sănătății. Un caz medical recent publicat de LiveScience arată cât de periculos poate fi. Încercarea de a suprima un strănut i-a provocat o fisură în trahee unui bărbat din Marea Britanie.
Un gest banal s-a transformat într-o urgență medicală
Bărbatul suferea de rinită alergică și, pentru că era la volan, a încercat să se abțină din a strănuta, blocându-și nasul și gura în același timp. Imediat după, a simțit o durere puternică în zona gâtului, ceea ce l-a făcut să meargă direct la Camera de Gardă. Când a ajuns la spital, avea gâtul umflat și se mișca cu dificultate.
Deși putea respira și vorbi, medicii au detectat un sunet anormal la nivelul gâtului și au decis să facă mai multe investigații. Radiografia a arătat prezența unei bule de aer sub piele, iar CT-ul a confirmat o mică ruptură între două oase cervicale. Se pare că aerul scăpase scăpase din trahee în momentul suprimării strănutului și se acumulase în țesuturile moi din gât.
Presiunea creată de suprimarea strănutului poate fi de 20 de ori mai mare decât cea a unui strănut
Potrivit specialiștilor, această leziune rară a fost provocată de presiunea extremă creată în trahee atunci când bărbatul și-a blocat căile respiratorii pentru a suprima strănutul . Se estimează că, în astfel de situații, presiunea poate depăși de 20 de ori nivelul normal generat în timpul unui strănut.
Din fericire, pacientul nu a avut nevoie de operație, ci doar de câteva zile de spitalizare și de tratament medicamentos. Medicii au recomandat evitarea oricărei activități solicitante timp de două săptămâni, iar la controlul de cinci săptămâni, ruptura era complet vindecată.
Strănutul este un mecanism de apărare. Nu trebuie blocat
Cazurile de ruptură spontană a traheei sunt extrem de rare și apar, de obicei, în urma traumelor fizice sau a unor intervenții chirurgicale. Acesta este primul caz documentat în care o astfel de leziune a fost cauzată exclusiv de suprimarea unui strănut.
Medicii avertizează că abținerea de la strănut prin blocarea gâtului și a nasului simultan poate fi extrem de riscantă. Strănutul este un reflex natural al corpului, menit să elimine iritanții din căile respiratorii. Blocarea acestui proces poate avea consecințe neașteptate.