De ce este bine să mâncați mere și mure

Publicat: 28 mai 2023, 19:00, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce este bine să mâncați mere și mure

Merele şi murele pot contribui la scăderea şanselor de apariţie a fragilităţii musculare, deoarece conțin quercetină, potrivit oamenilor de ștință.

Cercetătorii au constatat că pentru fiecare 10 mg de flavonoli mai mult consumaţi pe zi, adică aproximativ un măr de mărime medie, şansele de fragilitate se reduc cu 20%.

Fragilitatea se caracterizează în general prin aspecte precum reducerea forţei musculare şi oboseala, potrivit Age UK.

Undeva la 10% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani prezintă această afecţiune, iar procentul crește pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, ajungând la procente cuprinse între 25% şi 50% pentru cei cu vârsta de peste 85 de ani, arată Mediafax.

Prevenirea fragilităţii se poate face prin aportul de proteine, potrivit Independent.

Cercetătorii recunosc că într-adevăr fructele pot avea beneficii pentru sănătate.

„Constatările noastre sugerează că pentru fiecare 10 mg de aport mai mare de flavonoli pe zi, şansele de fragilitate au fost reduse cu 20%. Indivizii pot consuma cu uşurinţă 10 mg de aport de flavonoli pe zi, deoarece un măr de mărime medie are aproximativ 10 mg de flavonoli”.

Coautorii Shivani Sahni şi Courtney Millar, de la Harvard Medical School şi de la Hinda and Arthur Marcus Institute for Ageing Research, Hebrew SeniorLife, susțin că: „deşi nu a existat o asociere semnificativă între aportul total de flavonoide şi fragilitate, un aport mai mare de flavonoli (una dintre subclasele de flavonoide) a fost asociat cu şanse mai mici de a dezvolta fragilitate”.

Oamenii de știință apreciază că în viitor cercetările ar trebui să se concentreze asupra intervenţiilor dietetice de flavonoli sau quercetină pentru tratamentul fragilităţii. Rezultatele studiilor au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.