De ce este important să respecți pauza de masă la serviciu

Publicat: 16 mart. 2023, 23:25, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
De ce este important să respecți pauza de masă la serviciu

Pauza de masă este un drept al angajatului. Codul Muncii obligă angajatorul să ofere o pauză de 30-60 de minute la mijlocul programului de lucru. Sunt câteva motive importante pentru care este indicat să profiți de acest moment de respiro la mijlocul zilei pentru a sta la masă și a te relaxa cât mai departe de problemele de serviciu. 

Este bine să știi că pauza de prânz te ajută să-ți odihnești ochii și mintea, echilibrează nivelul de glucoză, previne stresul și surmenajul și te face mai eficient și mai productiv în restul programului.  

Un prânz sănătos

Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri este acela de a sări peste masa de prânz. Cei mai mulți dintre noi folosesc ca scuză programul de lucru, astfel că pauza la mijlocul zilei este cea mai bună ocazie pentru a face o schimbare în bine. A mânca sănătos, la ore fixe, este o cale simplă și naturală prin care sunt prevenite stresul, problemele de sănătate și oboseala cronică ce are, printre motivele principale, și dieta dezechilibrată. 

Renunță la alimentele nesănătoase, ronțăite în fața calculatorului, și optează pentru alimente sănătoase. Cele mai bune alegeri: salatele cu frunze verzi, peștele, carnea de pui sau de curcan, cerealele integrale și legumele. Utilizează, pentru a plăti, cardul de tichete de masă, de departe cel mai eficient și practic mod de a gestiona sumele acordate de angajator.    

Conectează-te cu colegii

Suntem ființe sociale și avem nevoie de comunicare și interacțiune umană, altfel decât în cadrul organizat de la serviciu, iar pauza legală de la mijlocul programului este momentul perfect pentru socializare. 

Petrecem mult timp alături de colegi, dar, cu toate acestea, îi cunoaștem prea puțin, iar pauza poate oferi ocazia unui altfel de dialog uman și, prin acest mod, va contribui la consolidarea echipei, la detensionarea relațiilor și la echilibru în relațiile profesionale. Discuțiile de la masa de prânz, de exemplu, leagă amiciții și prietenii și te ajută să abordezi a doua jumătate a zilei motivat.    

Puțină relaxare

O pauză reală nu înseamnă doar un prânz sănătos, ci și o activitate relaxantă care să nu aibă legătură cu munca de la birou. O plimbare de 10 minute te va încărca cu energie și te va ajuta să fii eficient în a doua parte a zilei de lucru. Pauza este la fel de utilă și necesară și celor care fac activități fizice, repetitive, dar și medicilor, profesorilor și celor care au un alt gen de profesie care nu impune a sta pe scaun în fața calculatorului. 

O simplă tură în jurul clădirii în care lucrezi poate fi benefică. Urcatul și coborâtul pe scări, relaxarea privirii, a gâtului, prin mișcări simple, firești te vor ajuta să-ți detensionezi mușchii încordați și să reduci stresul. Toate acestea la un loc îmbunătățesc dispoziția și cresc stima de sine. 

Avantajele pentru sănătate

O pauză la mijlocul zilei previne eficient oboseala cronică ce se acumulează mai ales atunci când lucrezi fără întrerupere, fără niciun moment de detașare. Este dovedit că cei care mănâncă la prânz și fac o pauză de la activitățile cotidiene suferă în mai mică măsură de migrene și insomnii. Cei care respectă pauza sunt mai amabili, mai productivi și mult mai sociabili și eficienți. În plus, aceștia sunt capabili să ia decizii rapide, corecte, sunt creativi și promovează mai repede.  

Este dovedit că, pentru toate profesiile, o rupere de ritm la mijlocul zilei crește productivitatea și starea generală de sănătate a angajaților. Acesta este și motivul pentru care angajatorii îndeamnă angajații să respecte pauza de masă.  

Sursa foto: Shutterstock.com

Autor
O singură platformă. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online vezi toate articolele