De ce firmele românești caută angajați în Asia. Romulus Badea (PIFM): Nevoia de forță de muncă în piață depășește oferta locală
Romulus Badea, vicepreşedinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM), a declarat în exclusivitate pentru PUTEREA că România are un deficit major de forță de muncă, iar aducerea muncitorilor străini, în special din Asia, este o soluție necesară. El mai spune că procesul este lent și complicat, fiind nevoie de sprijin din partea autorităților pentru a face recrutarea mai eficientă și competitivă.
Romulus Badea (PIFM): „Din ce în ce mai multe țări europene care se îndreaptă spre aceste piețe“
Badea admite că procesul de recrutare a muncitorilor străini este greoi, iar digitalizarea și sprijinul autorităților ar putea ajuta angajatorii români să fie mai competitivi și să atragă candidați de calitate înaintea altor țări europene.
„ Timpul este într-adevăr destul de lung. Sunt proceduri care trebuie făcute. Însă, noi sperăm, de exemplu, ca digitalizarea să ajute la eficientizarea acestui proces. Sunt elemente care ar aduce angajatorilor români competitivitate pe piețele de forță de muncă străine, acolo unde recrutăm. Din păcate sunt din ce în ce mai multe țări europene care se îndreaptă spre aceste piețe și atunci autoritățile române ar trebui să încerce să ajute angajatorii români să aleagă cei mai buni candidati și nu să culeagă ce a rămas de la alții“, a declarat el.
Întrebat dacă există riscul ca să aduci pe teritoriul țării o persoană care ar prezenta un risc pentru securitatea țării, Romulus Badea a răspuns că muncitorii străini bine selectați sunt motivați să muncească, să se integreze și să își aducă familiile pentru o viață mai bună.
„Nu sunt probleme de recrutare. Cu aceste probleme se confruntă orice stat atunci când acordă o viză. E un element al zilelor noastre, să fie verificaţi cei care intră pe teritoriul oricărei țări. Noi, ca agenții de recrutare, ne străduim să găsim muncitorii cei mai potriviți pentru angajatorii noștri și dacă găsim oamenii cu atitudinea potrivită, cu dorința de a munci, atunci foarte probabil oamenii aceia asta vor face, vor încerca să demonstreze la locul de muncă, să câștige mai bine, să se integreze, să-și aducă familiile. Deci, un curs normal al vieții“, a mai spus vicepreşedintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.
De ce este de preferat un cetățean adus de departe și nu un român
Cu privire la demersul firmelor româneşti să găsească muncitori din străinătate, Romulus Badea a declarat că aceste este un semn clar că România reprezintă o piaţă unde lucrurile merg cum trebuie din punct de vedere economic.
„Facem acest lucru pentru că nevoia de forță de muncă în piață depășește oferta locală. Pur și simplu nu sunt suficienți oameni muncitori în România, populație activă, să acopere necesarul de forță de muncă la angajatorul român. Trebuie să privim lucrul ăsta dintr-o perspectivă bună. Înseamnă că este de muncă, înseamnă că pe firmelor din România le merge bine, au proiecte. Acum, trebuie să și găsească cu cine să facă. Și atunci când nu mai găsesc viața locală, apelează la extern“, a mai spus Badea.
În plus, străinii ar fi mai disciplinaţi decât românii, dar Romulus Badea consideră este vorba doar de generalizări.
„Eu cred că sunt oameni și oameni. Generalizările nu sunt întotdeauna bune. Oamenii aceștia care au călătorit din celălalt colț de lume să ajungă aici, au o oportunitate fantastică pentru ei și familia lor. Și atunci, probabil, se străduiesc să o fructifice cât pot de bine și urmăresc să-și aducă și restul familiei. Și pentru asta trebuie să câștige, trebuie să aibă un loc stabil și atunci sunt mult mai determinați“, a mai spus el.
Vicepreşedintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă a conchis afirmând că intrarea României în Schengen i-a făcut pe muncitorii din Asia să nu mai considere ţara noastră drept o punte de lansare către Europa Occidentală.
„Plecările au scăzut. Noi am constatat că apreciază faptul că au acte în spațiu Schengen. Actele fiind în România, dar România este parte din Schengen acum și atunci apreciază legalitatea“, a conchis Romulus Badea.
Ce spun străinii care aleg să lucreze în România: