De ce MApN are cel mai mare deficit de personal?

Publicat: 18 aug. 2023, 21:05, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce MApN are cel mai mare deficit de personal?

În condițiile în care la granița de est a României este război de mai bine de un an și jumătate, Ministerul Apărării Naționale (MApN) are un deficit de peste 23.000 de oameni.

Situația de la Ministerul Apărării Naționale a devenit cunoscută odată cu publicarea de către Ministerul Apărării Naționale a listei posturilor vacante, situație dată publicității în iunie. Posturile sunt libere, deoarece nu mai există doritori.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu explică de ce există deficit de oameni în MApN.

”Posturile vacante nu au fost încadrate pentru că nu au fost solicitanți, mai ales în corpul soldaților profesioniști. E o criză acută de personal în armată. Numai anul acesta avem un deficit de peste 4.000 de soldați profesioniști, peste 1.000 de subofițeri și peste 2.000 de rezerviști voluntari. Dar mai sunt și alte nevoi. Din armată s-a plecat și se pleacă din cauza degringoladei în privința pensiei militare de stat versus pensiile speciale. Nu știu dacă vom stopa fenomenul. Când îți pleacă vreo câteva mii de oameni într-un an e greu să umpli golul rapid. La ora actuală comandamentele și unitățile sunt depopulate. Nici o unitate care nu are suficienți oameni, chiar dacă ar avea cea mai eficientă tehnică militară, nu e o unitate operativă”, a spus generalul.

Bălăceanu a mai precizat că dacă în cinci ani problema de personal nu va fi rezolvată și nu va merge nici sistemul de recrutare voluntar, autoritățile vor trebui să se gândească serios la reluarea serviciului militar obligatoriu.

În luna iunie, Ministerului Finanțelor a dat publicității lista posturilor vacante din aparatul administrativ al statului care totalizează 202.576 de posturi, dintre acestea, 102.019 posturi sunt în administrația centrală, iar 100.557 sunt în administrația publică locală.