De ce nu au încredere cercetătorii în vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia: Ce au descoperit oamenii de știință

Un grup de oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „tiparele repetitive” de date într-o lucrare care descrie studiile clinice în faza incipientă a vaccinului anti-COVID dezvoltat de Rusia. Cei 15 cercetători susțin, într-o scrisoare transmisă revistei The Lancet, că nivelul anticorpilor de la mai mulți pacienți este identic, ceea ce este „improbabil”.

Într-o scrisoare deschisă către autorii studiului, cercetătorii susțin că valorile par a fi duplicate și avertizează că lucrarea își prezintă rezultatele fără a oferi o defalcare detaliată a datelor pe care se bazează.

„Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea semnată până acum de 38 de oameni de știință, conform Digi24, care citează Nature.com.

Scrisoarea deschisă a fost publicată și pe un blog al biologului molecular Enrico Bucci care spune că a observat nereguli ale datelor despre vaccin.

De exemplu, într-o figură în care autorii raportează măsurători de markeri ai unui tip de celulă imună în sânge, mulți membri din două grupuri de nouă voluntari testați cu formulări diferite ale vaccinului par să aibă aceleași niveluri.

„Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, spune Bucci.

1 COMENTARIU

  1. Frumos și elegant articol . „Atât de mulți factori intră în aceste decizii”, „Sunt sigur că totul este pe masă. Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să ca nu rănești oamenii sănătoși.” Mai putem fi foarte îngrijorați, îngrijorat” cu privire la efectele secundare ale testului de vaccin AstraZeneca.
    Deci sa nu ne așezăm doar pe urechea cea dreapta și sa avem dreptul sa mai răsfoim din documentația și revistele de specializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Cristina Todoran și Ludovic Orban, fostul premier al României

Ludovic, te iubesc! Poze cu Orban și amanta tinerică EXCLUSIV

Telenovela dintre Ludovic Orban, fostul premier al României, și Cristina Todoran, tinerica politiciană PNL-istă continuă. Am primit la redacție un set de fotografii inedite...