De ce nu este încă demis directorul general de la Romsilva după scandalul Gelu Puiu

Publicat: 21 apr. 2021, 12:15, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
De ce nu este încă demis directorul general de la Romsilva după scandalul Gelu Puiu
Teodor Tigan Romsilva Codrut Bilea

Scandalul declanșat ieri de înregistrările cu secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Gelu Puiu, care se lăuda că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin ameninţări cu controale ar fi trebuit să se lase cel puțin cu câteva demiteri de la conducerea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, în special a directorului general Teodor Țigan.

Dar, deocamdată nicio mișcare la Romsilva și Ministerul Mediului condus de udemeristul Barna Tanczos. De ce oare?

Gelu Puiu, omul lui Gheorghe Flutur și Costel „Tablă” Alexe

Din înregistrările apărute ieri în spațiul public reiese că secretarul de stat Gelu Puiu, omul impus, susținut și garantat de baronul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, dar și de fostul ministru Costel „Tablă” Alexe, a schimbat în guvernul Orban peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă. 

De asemenea, acesta mai susținea că îi raporta toate schimbările ministrului Costel Alexe, care se interesa dacă funcțiile din ţară au fost eliberate.

Numai că aceste peste 20 de schimbări de directori s-au făcut la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, condusă anul trecut de fostul director al Direcției Silvice Arad, Teodor Țigan, susținut și garantat de Costel „Cristi” Barbu și Ludovic Orban.

Dar, tot anul trecut, regia fost condusă o perioadă de timp după instalarea cabinetului Orban de către Ion Codruț Bîlea, care era și și acum directorul Departamentului Fond Forestier de la Romsilva.

Țigan, Bîlea și Șerb, săgețile lui Gelu Puiu

Potrivit informațiilor noastre, atât Codruț Bîlea, dar mai ales Teodor Țigan, au avut misiunea să schimbe toți directori de direcții silvice din țară pe motiv că au fost puși de PSD.

Ion Codruț Bîlea a făcut vreo 7-8 schimbări, dar când și-a dat seama că e groasă a făcut un pas în spate, adică pe postul care-l ocupă și acum. Ulterior, la conducerea regiei a venit Teodor Țigan care a continuat în forță opera de schimbare a directorilor din țară pornită de Bîlea.

Doar la vreo 5-6 direcții silvice, Teodor Țigan n-a reușit să schimbe directorul pentru simplul fapt că aceia n-au vrut sau nu au înțeles să facă un pas în spate sau în lateral. Astfel, metodele cu care se lăuda Gelu Puiu, adică amenințări cu controale, au fost folosite și puse în aplicare de Codruț Bîlea, dar mai ales de Teodor Țigan.

Însă, cei doi nu puteau să facă aceste schimbări fără semnătura șefei Serviciului Resurse Umane de la Romsilva, Amalia Șerb, cea despre care se știe cum, de cine și pentru ce a fost adusă la regie în guvernarea Năstase. Practic, cei trei-Șerb, Bîlea și Țigan, au pus în aplicare schimbările celor peste 20 de directori prin metodele cu care se lăuda Gelu Puiu.

Muțenia suspectă a lui Barna Tanczos

Surprinzător, până acum ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, n-a avut nicio reacție nici după scandalul înregistrărilor și demisia lui Gelu Puiu, dar nici despre ce s-a petrecut la Romsilva, condusă încă de Teodor Țigan.

De ce oare? Pentru că „muta” nu vorbește sau deja s-a pus batista pe țambal? Nu cumva Barna Tanczos nu vrea să îi deranjeze pe cei din PNL, în special pe Orban, Flutur sau Costel Alexe?