De ce nu este indicat să folosim gadgeturile cu ecran luminos înainte de culcare

Publicat: 20 mart. 2022, 00:03, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
De ce nu este indicat să folosim gadgeturile cu ecran luminos înainte de culcare

Un element care contribuie la un somn sănătos este reglarea în mod natural a ritmului circadian, potrivit specialiștilor. În întuneric, hipofiza, care este o glandă endocrină cu funcţii multiple, situată la baza creierului, secretă mai multă melatonină, hormon implicat în generarea ciclului somn-veghe.

De aceea, nu este indicat să folosim gadgeturile cu ecran luminos înainte de culcare, efectul fiind diminuarea sau chiar suprimarea producţiei de melatonină. Invers, pentru a combate somnolenţa diurnă, este recomandat să petrecem cât mai mult timp la lumină naturală, să lucrăm într-un spaţiu bine luminat şi să evităm folosirea ochelarilor de soare în timpul dimineţii, precizează cdt-babes.ro.

Societatea Română de Pneumologie recomandă numărul de ore de somn pe 24 ore, pentru fiecare categorie de vârstă, după cum urmează: 12-18 ore de somn la nou-născutul de până în 4 luni; 12-16 ore între 4 şi 12 luni; 11-14 ore de somn între 1-2 ani; 10-13 ore de somn între 3-5 ani; 9-12 ore de somn între 6-12 ani; 8-10 ore de somn între 13-18 ani; 7+ ore de somn pentru persoanele de peste 18 ani. „Neglijarea orelor de somn este asociată cu probleme de concentrare, comportament şi memorie. Somnul insuficient creşte riscul accidentelor, leziunilor, hipertensiunii, obezităţii, diabetului şi depresiei”, se arată pe site-ul Societăţii Române de Pneumologie, srp/ro.

Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului şi să fie alertă a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică şi psihică.