Explicația vine din partea ministrului Agriculturii Florin Barbu, care le-a răspuns tuturor celor care s-au plâns în aceste zile că franzela de 300 de grame a dispărut de pe rafturi de la 1 august, după plafonarea adaosului comercial.
“Nu are cum să dispară pâinea de 300 de grame, pentru că reprezintă 60% din pâinea produsă în România și este cea mai consumată de către români. Mai mult de atât, procesul tehnologic pentru ca o fabrică de procesare să nu mai producă pâine de 300 de grame poate să coste între 3 și 5 milioane euro, ceea ce nu-l avantajează pe producător. Nu va dispărera franzela în România, pot să asigur că nu va fi penurie”, a declarat ministrul Florin Barbu.
În 2022, consumul mediu de pâine și produse de panificație a fost de 87 kg/persoană, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), față de 88,6 kg/persoană în 2021 și 91,9 kg/persoană în 2020.
Citeste si Reorganizare la Agricultură. Cine dispare din schemă