De ce nu poate fi sancționat premierul Ungariei

Premierul maghiar, Viktor Orban, a fost citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în urma declarațiilor cu caracter rasist și xenofob făcute în iulie la Băile Tușnad.

Data fixată pentru audiere este 1 septembrie, spun surse din CNCD pentru Europa FM. În calitate de șef al Guvernului Ungariei însă, Viktor Orban se bucură de imunitate de jurisdicție, notează Radio Europa FM.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru.

Sesizarea a fost o premieră pentru că îl vizează pe șeful unui guvern străin. În urma acestui demers, CNCD a trimis o citație atât atât reclamantului cât și lui Viktor Orban, amândoi fiind chemați pe 1 septembrie la sediul Consiliului.

Soluționarea speței se va face în lipsă

Conform documentului consultat de Europa FM, este invocată din oficiu excepția de inadmisibilitate privind imunitatea de jurisdicție a premierului Ungariei. Aceasta înseamnă că șeful guvernului maghiar poate fi sancționat, dar nu de autoritățile române.

Surse din CNCD au precizat pentru Europa FM că procurorul general al Ungariei a clasat deja plângerea penală depusă de un parlamentar de la Budapesta împotriva lui Viktor Orban în urma discursului rasist de la Băile Tușnad. Chiar dacă cei doi nu se vor prezenta la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, pot trimite puncte de vedere în scris. Soluționarea speței se va face în lipsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...