De ce nu va câștiga Rusia războiul din Ucraina

Publicat: 09 iul. 2024, 11:07, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
De ce nu va câștiga Rusia războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a captat atenția întregii lumi și a adus în prim-plan provocările geopolitice ale secolului XXI. Cu toate că Rusia a adoptat noi tehnologii și tactici pe câmpul de luptă, șansele sale de a câștiga acest conflict par din ce în ce mai slabe. Un expert american de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, George Barros, subliniază că centrul de greutate al războiului nu se află pe frontul din Ucraina, ci la Washington, D.C., la fel ca în Al Doilea Război Mondial.

Voința politică: factorul decisiv

Barros afirmă că voința politică este factorul esențial care va decide soarta acestui război. Într-un interviu pentru CBS News, el explică faptul că, deși Rusia a făcut progrese teritoriale în Ucraina, prețul plătit este extrem de mare. „Rușii pierd între 25.000 și 30.000 de soldați pe lună”, iar estimările sugerează că Rusia a suferit aproximativ 500.000 de victime, inclusiv morți și răniți, de la începutul invaziei în februarie 2022 .

Tehnologie și tactici moderne

Armata rusă a adoptat tactici inovative, inclusiv utilizarea de soldați pe motociclete pentru a se sustrage focului ucrainean și folosirea dronelor pentru a viza inamicii din aer. Totuși, aceste inovații nu par suficiente pentru a asigura o victorie decisivă. Bombardamentele intense și utilizarea de arme sofisticate, cum ar fi bombele ghidate prin GPS, au transformat câmpul de luptă într-un peisaj lunar de cratere, dar nu au adus un avantaj strategic semnificativ .

Comparații cu Al Doilea Război Mondial

La fel ca în Al Doilea Război Mondial, Barros subliniază importanța voinței politice și a sprijinului internațional. În timpul conflictului global din anii ’40, Statele Unite au jucat un rol crucial în înclinarea balanței în favoarea Aliaților. În mod similar, sprijinul continuu al coaliției internaționale pentru Ucraina este vital. „Atât timp cât rușii nu reușesc să convingă coaliția internațională să nu mai continue să sprijine Ucraina, rușii nu au nicio șansă de a câștiga în Ucraina”, a declarat Barros .

Impactul economic și logistic

Un alt factor important care subminează eforturile Rusiei este impactul economic al sancțiunilor internaționale și dificultățile logistice. Economia rusă suferă din cauza sancțiunilor impuse de țările occidentale, ceea ce afectează capacitatea sa de a susține un război prelungit. În plus, aprovizionarea cu echipamente și resurse esențiale devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce conflictul se prelungește .

Compararea pierderilor

În timp ce Rusia înregistrează pierderi semnificative pe câmpul de luptă, Ucraina beneficiază de un sprijin consistent din partea Occidentului, atât sub formă de echipamente militare moderne, cât și de instruire și suport logistic. Aceasta creează un dezechilibru care favorizează Ucraina pe termen lung. „Pentru fiecare măsură defensivă a Rusiei, există o contra-măsură dezvoltată de Occident”, explică Barros .

Nu se va rezolva pe terenul de luptă…

În concluzie, deși Rusia lui Putin a demonstrat adaptabilitate și reziliență pe câmpul de luptă, șansele sale de a câștiga războiul din Ucraina sunt reduse. Factorii decisivi sunt voința politică a aliaților Ucrainei și sprijinul logistic și economic continuu din partea Occidentului. Pe măsură ce conflictul se prelungește, devine din ce în ce mai evident că centrul de greutate al războiului nu se află pe câmpul de luptă, ci în birourile politice din Washington, D.C., și alte capitale occidentale.