De ce nu vrea să recunoască Ungaria ”certificatele verzi digitale”

Ungaria ameninţă că nu va recunoaşte “certificatele verzi digitale” care ar urma să faciliteze circulaţia în spaţiul comunitar.

Motivația este aceea că Ungaria vaccinează populația cu serurile Sinopharm (China) şi Sputnik V (Rusia), neautorizate în Uniunea Europeană.

Dacă va fi aprobat de Consiliul European şi de Parlamentul UE , ”Certificatul verde digital” va conţine date despre vaccinarea anti-Covid, cu unul din cele 4 vaccinuri autorizate pînă in prezent de  Agenţia Europeană a Medicamentelor: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson.

Acest lucru va ridica probleme Ungariei şi Slovaciei, care au achiziţionat și folosit vaccinuri din afara Uniunii Europene. Budapesta invocă acum principiul reciprocității și avertizează că nu va accepta certificatele de vaccinare ale ţărilor care nu le acceptă pe ale sale.

Pe baza reciprocității

Dacă alte ţări nu recunosc certificatele de vaccinare emise de Ungaria, „atunci, pe baza reciprocităţii, Ungaria nu va accepta certificatele din ţările care nu le acceptă pe cele din Ungaria”, afirmă Gergely Gulyás, ministrul ungar pentru Politicile Cabinetului, citat de site-ul HungaryToday.hu.

Comisia Europeană lasă statelor membre decizia de a  accepta sau nu vaccinuri suplimentare. Dacă acest lucru este refuzat, atunci, ca să poata călători peste graniță, cetăţenii ungari și slovaci care au făcut vaccin rusesc sau chinezesc ar putea fi nevoiţi să demonstreze prin teste că nu au Covid sau că au trecut prin boala și au anticorpi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...