De ce oamenii cresc și ajung la pubertate mai devreme decât în mod obișnuit?

Oamenii de știință știu de mult timp că oamenii cu o dietă bună și un acces sigur la hrană tind să crească mai înalți și să se maturizeze mai repede. Motivul pentru care oamenii cresc și ajung la pubertate mai devreme decât oricând poate fi explicat printr-un senzor din creier, potrivit oamenilor de știință.

Înălțimea medie în Marea Britanie a crescut cu 3,9 inchi (10 cm) în timpul secolului al XX-lea și cu până la 7,8 inci în alte țări, pe măsură ce sănătatea nutrițională s-a îmbunătățit.

Descoperirea ar putea duce la medicamente care să îmbunătățească masa musculară și să trateze creșterea întârziată, spun cercetătorii britanici.

Înălțimea adulților în restul țărilor

În Coreea de Sud, înălțimea adulților a crescut vertiginos. Cu toate acestea, în unele părți din Asia de Sud și Africa, oamenii sunt doar puțin mai înalți decât acum 100 de ani.

Se știe că semnalele de la alimente ajung la o parte a creierului numită hipotalamus, spunându-i despre sănătatea nutrițională a organismului și declanșând creșterea.

Studiul, publicat în Nature și condus de cercetători de la Universitatea din Cambridge, a descoperit receptorul creierului din spatele acestui proces.

Se numește MC3R și este legătura esențială dintre hrană și dezvoltarea și creșterea sexuală.

Îi spune corpului că suntem grozavi aici, avem o mulțime de hrană, așa că creștem repede, avem pubertate curând și facem o mulțime de copii”, a spus profesorul Sir Stephen O’Rahilly, autorul studiului, de la Cambridge.

„Nu este doar magie – avem schema completă de cablare pentru cum se întâmplă.”

Când receptorul creierului nu funcționează normal la oameni, cercetătorii au descoperit că oamenii tind să fie mai scunzi în înălțime și au început pubertatea mai târziu decât alți oameni.

Echipa a căutat în componența genetică a jumătate de milion de voluntari înscriși la Biobank din Marea Britanie, o bază de date uriașă de informații genetice și de sănătate, pentru a confirma că acest lucru este adevărat.

Copiii s-au dovedit a avea mutații genetice care perturbă receptorul creierului, toți erau mai scunzi și cântăreau mai puțin decât alți copii, ceea ce arată că efectul începe devreme în viață.

Echipa de cercetare a descoperit o persoană care avea mutații în ambele copii ale genei MC3R, ceea ce este extrem de rar și dăunător. Această persoană era foarte scundă și a început pubertatea după vârsta de 20 de ani.

Descoperirea ar putea ajuta copiii cu întârzieri serioase în creștere și pubertate, precum și pe cei care devin fragili cu boli cronice și au nevoie să își dezvolte masa musculară.

Cercetarea viitoare ar trebui să investigheze dacă medicamentele care activează selectiv MC3R ar putea ajuta la redirecționarea caloriilor în mușchi și în alte țesuturi slabe, cu perspectiva îmbunătățirii funcționalității fizice a acestor pacienți”, a spus profesorul O’Rahilly.

Oamenii de știință identificaseră deja un receptor cerebral care controlează apetitul, numit MC4R, iar cei cărora le lipsește sunt de obicei obezi.

Oamenii înalți pot întâmpina probleme de sănătate

Oamenii mai înalți trăiesc, în general, mai mult și sunt mai puțin susceptibili de a suferi de probleme cardiace și, de asemenea, pot ajunge să câștige mai mult.

La fel ca multe alte țări din Europa, înălțimea medie în Marea Britanie a crescut în ultimul secol – dar există semne în ultimii 10 ani că se aplatizează. În altă parte, cele mai mari creșteri de înălțime din ultimul secol au fost femeile sud-coreene și bărbații iranieni.

Cei mai înalți oameni din lume sunt bărbații născuți în Țările de Jos (71.8in), în timp ce cei mai scunzi sunt femeile născute în Guatemala (55.1in).

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministerul Afacerilor Externe a emis alertă de călătorie pentru Ungaria!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o alertă de călătorie pentru românii care călătoresc în Ungaria. Aceasta vine ca urmare a anunțului Ministerului Construcțiilor...

Adrian Câciu, îngrijorat de întârzierile din PNRR, dar și pentru că...

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, se declară nemulțumit de modul în care România a gestionat banii din PNRR: țara noastră a primit...