De ce răcim în aceste zile?

Publicat: 22 oct. 2023, 20:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce răcim în aceste zile?

Este toamna și încă una blândă. Totuși, ne confruntăm cu diferențe apreciabile de temperatură dimineața și seara sau de la o zi la alta. Aceste variații de temperatură predispun la răceli, dureri de cap, stare de oboseală.

Iată și explicația: diferențele de temperatură creează un stres asupra corpului, care face eforturi să se mențină la cele aproximativ 37 de grade Celsius. Acest efort prelungit obosește organismul și-l face mai vulnerabil la atacul virusurilor și bacteriilor.

În special, unele virusuri profită de variațiile de temperature pentru a se multiplica, explică medicii. ”Numeroase studii arată că rinovirusurile și coronavirusul sunt doi principali agenți care provoacă răceli. Or, aceste virusuri profită de temperaturile blânde din această perioadă pentru a se înmulți”, explică medicul Banjamin Kaplan, medic la Orlando Health din Florida, pe site-ul de informații Live Science.

Dimpotrivă, virusul gripal preferă temperaturile scăzute și uscate.

Sfatul medicilor

Pentru a evita răcelile posibile în această perioadă, se recomandă în primul rând să avem o alimentație echilibrată, bogată în nutrienții necesari. Se recomandă mierea, cunoscută pentru proprietățile antibacteriene; produsele lactate, care conțin probiotice, legume și fructe proaspete, bogate în vitamine.

În schimb, diminuați consumul de dulciuri care afectează buna derulare a funcțiilor imunitare. Zahărul provoacă secreții de insulină, care la rândul ei provoacă dezechilibrarea sistemului imunitar.

Medicii subliniază că sistemul imunitar este consolidat prin respectarea celor 7-8 ore de somn în timpul nopții. De asemenea, pentru îmbunătățirea circulației sanguine și deblocarea căilor respiratorii, este recomandată mișcarea: efectuarea unui sport, mersul pe jos mai alert.

Ori de cât ori au ocazia, medicii ne sfătuiesc să aerisim locul de muncă, casa, sălile de curs etc. În privința vestimentației, adoptați stilul ”ceapă”, adică în straturi formate din piese de îmbrăcăminte din bumbac, ușor de scos în cazul în care temperatura a crescut.

Evident, rămân de actualitate măsurile de tip barieră: evitarea spațiilor aglomerate și neaerisite, masca de protecție și spălatul temeinic al mâinilor.  

.