De ce România continuă să imunizeze oameni cu AstraZeneca, deși unele țări au renunțat la acest vaccin? Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat joi seară de ce România continuă să vaccineze oameni cu serul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca, deși unele țări au decis să renunțe la el.

„Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare, încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. România nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare”, a declarat, la TVR 1, Valeriu Gheorghiță.

Acesta a asigurat că noul coronavirus nu va suferi noi mutații, dacă se atinge o rată de vaccinare mai mare de 60-70%.

„În perspectiva în care noi vom reuși, și nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-și dobândească noi variante virale, să-și dobândească noi mutații care să nu fie acoperite de vaccinuri”, a spus el.

Valeriu Gheorghiță a reamintit, în aceeași intervenție, că posibilitatea ca populația să fie vaccinată în fiecare an împotriva Covid-19 este redusă.

„(Probabilitatea-n.r.) este una mică, însă există o altă vulnerabilitate și anume a riscului de apariție sau de extindere a acelor variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale”, a mai spus medicul.

De asemenea, acesta a vorbit și despre eficacitatea unei a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului, după ce șefii companiei Pfizer au dat de înțeles că acest lucru ar putea fi necesar.

„Tocmai de aceea, se ia în calcul și la acest moment se evaluează siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înțelegem foarte clar – doar în situațiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței infecției cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”, a încheiat coordonatorul campaniei de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...