De ce se înregistrează un nou val de arestări în rândul cadrelor militare din Turcia

Publicat: 26 apr. 2021, 21:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
De ce se înregistrează un nou val de arestări în rândul cadrelor militare din Turcia

Procurorii turci au ordonat arestarea a 532 de suspecţi, printre care 459 de militari activi, în cadrul unei operaţiuni care îi vizează pe susţinători ai mişcării predicatorului Fethullah Gülen.

Gülen este acuzat de orchestrarea puciului eşuat din vara lui 2016, potrivit agenţiei Anadolu. Ancheta, în desfăşurare în 62 de provincii, face parte dintr-o amplă operaţiune. Procuratura din Istanbul au ordonat arestarea a 258 de suspecţi, printre care se află şi ofiţeri activi: patru colonei, un locotenent-colonel, nouă maiori şi 24 căpitani.

La Izmir, în vestul ţării, parchetul a dispus 274 de arestări, majoritatea tot din rândul cadrelor militare active. Mai mult de 250 de persoane au fost ucise în timpul puciului eşuat din iulie 2016, în care predicatorul, aflat în exil în SUA, neagă orice implicare.

Campanie de epurare?

În urma puciului eşuat, în jur de 80.000 de persoane au fost arestate şi inculpate, iar circa 150.000 de funcţionari civili şi militari au fost demişi sau suspendaţi din funcţii. Mai mult de 20.000 de militari au fost excluşi din rândul armatei.

Opozanții îl acuză pe autoritarul președinte Recep Erdogan că a orchestrat lovitura de stat pentru a putea începe campania de epurare politică.