De ce se mișcă greu programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Soluțiile se lasă așteptate

Cu doar 5% solicitări aprobate, programul „Casa Verde Fotovoltaice” se dovedește deocamdată departe de așteptările beneficiarilor și chiar și ale guvrenanților, ce recunosc problemele cu care se confruntă.

„Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice a fost lansat în decembrie 2021 cu mari deficienţe în ceea ce priveşte înscrierea solicitanţilor şi fără modulul de analiză şi de implementare, iar firma care a câştigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat”, recunoaște Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ca primă soluție, ghidul de finanţare a fost modificat și, ca urmare, în perioada 17 ianuarie – 07 februarie 2022, instalatorii validaţi au introdus în aplicaţia informatică, documentele obligatorii prevăzute de ghidul de finanțare doar pentru persoanele fizice înscrise în lista solicitanţilor.

De asemenea, în perioada 28 februarie – 04 martie 2022, instalatorii care au sesizat unele deficiențe la cererile încărcate în aplicația informatică au putut remedia deficiențele legate de CNP/încărcare documente/încărcare informații eronate.

Validări puține

După remedierea softului de analiză a dosarelor de finanțare, din luna iunie 2022 și până la această dată au fost aprobate 2.519 cereri de finanțare și respinse 292 din totalul de 44.389. O situație la zi poate fi consultată pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme Fotovoltaice:

https://www.afm.ro/sisteme_fotovoltaice_beneficiari_pf.php.

„În prezent, Administraţia Fondului pentru Mediu analizează cu precădere cererile de finanţare  depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, iar pentru a urgenta procesul de analiză, instituția a demarat în luna martie și procedurile de achiziție a serviciilor de evaluare a cererilor de finanțare depuse de solicitanți în cadrul unora dintre programele finanțate din Fondul pentru mediu”, susține ministrul Tanczos Barna.

Documentația specifică a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P), iar metodologia de evaluare a ofertelor și atribuirea contractelor urmează a se realiza în conformitate cu dispozițiile Legii privind achizițiile publice.

După finalizarea procedurii și încheierea contractelor de achiziție publică pentru externalizarea serviciilor de evaluare, analiza dosarelor depuse în cadrul Programului se va derula în regim de urgență.

În prezent, Administrația Fondului pentru Mediu lucrează la elaborarea proiectului de Ordin al ministrului pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea reducerii cantității de emisii de gaze cu efect de seră.

Astfel, se apreciază că o nouă sesiune de înscriere a solicitanților, persoane fizice, în cadrul Programului ”Casa Verde Fotovoltaice” va putea fi demarată în a doua parte a anului 2022.

Criterii de eligibilitate și cerințe tehnice:

Pentru a beneficia de finanțarea în baza acestui program de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului și cerințele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice care se regăsesc în ghidul de finanțare.

Condițiile minime obligatorii prin Program, sunt următoarele:

(a) realizarea sistemului de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat în reţeaua naţională de distribuţie;

(b) instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kW;

(c) dimensionarea pentru componentele principale a sistemului de panouri fotovoltaice trebuie să cuprindă:

(i) panouri fotovoltaice – cu o putere însumată instalată de minimum 3kWp;

(ii) invertor/invertoare – putere instalată – minimum 3,0 kW;

iii) structura de susţinere a sistemului – capabilă să susţină tot sistemul şi adaptată zonei unde va fi instalată;

iv) tablou electric alternativ – pentru racordul la instalaţia existentă.

(d) sistemul de panouri trebuie să asigure, printr-unul sau mai multe componente ale sale, următoarele funcţionalităţi:

i) stocarea informaţiilor privind cantitatea de energie electrică produsă, pe o perioadă de cel puţin 6 ani de la data emiterii certificatului de racordare;

ii) colectarea de la distanţă a informaţiilor, precum şi transmiterea acestora printr-un sistem de comunicare open source;

iii) compatibilitatea cu orice sistem de management liber care va prelua datele transmise via un procesator de date de tip API, identificând datele după un serial din teren către o bază de date ce permite un număr ridicat de operaţiuni de interogare pe secundă pentru a face faţă cerinţelor de raportare automată şi manuală.

(e) certificarea componentelor sistemului de panouri fotovoltaice să fie realizată de un organism acreditat, în conformitate cu SREN/ISO 17065;

(f) respectarea condițiilor minime privind componentele sistemului de panouri fotovoltaice, după cum urmează:

i) panourile fotovoltaice trebuie să respecte standardele obligatorii – SREN/IEC 61215 şi SREN/IEC 61730, să aibă garanţie de minimum 10 ani, precum și garanţie privind deprecierea puterii (peste 90% în 10 ani şi peste 80% în 25 de ani);

ii) invertorul, care poate fi şi hibrid, trebuie să respecte standardul obligatoriu – SREN/IEC 62109 și să aibă garanţie de minimum 6 ani, calculaţi de la data procesului-verbal de recepţie a sistemului de panouri fotovoltaice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...