De ce sute de copii sunt la ”urgență”? Sunt în circulație trei virusuri – gripal, SARS-COV-2 și rotavirusul

În această perioadă, camerele de gardă sunt suprasolicitate de părinți cu copii. ”În ultima săptămână a crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii acute, gripă, pneumonii, dar și de infecții digestive cu rotavirus. Pentru că sunt în circulație trei virusuri: virusuri gripale, SARS-COV-2 și rotavirusul, spune dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din București.

Medicul pediatru Alexandru Ulmeanu de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” le recomandă părinților să se îngrijească de igiena mâinilor la copii, având în vedere că infecțiile cu rotavirus au transmitere fecal-orală, să izoleze copii dacă prezintă simptome de răceală sau gripă și să evite locurile aglomerate și neaerisite.  De asemenea, medicul Ulmeanu insistă asupra necesității de a purta în continuare masca de protecție.

La copii, predominante sunt virusurile gripale și rotavirusul. Principala complicație în cazul gripei este pneumonia, care de regulă impune spitalizarea. Infecția cu rotavirus, cu simptome digestive, în special diaree, este periculoasă mai ales la sugari.

Diaree și deshidratare

În ”Spitalul virtual pentru copii”, conf. dr. Mihai Craiu subliniază că ”infecția cu rotavirus poate evolua extrem de severă la sugar, fiind prima cauză de deces, în cazul formelor letale de diaree cu deshidratare.

Dr. Mihai Craiu ne oferă și un mic ghid adresat mai ales părinților.

  1. Trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini, chiar dacă, în euforia ridicării restricțiilor privind Covid-19, avem impresia că putem renunța la această precauție.
  2. Să recunoaștem rapid semnele de gastroenterită. Uneori un copil cu enterită rotavirală are, la debutul bolii, doar febră, stare de rău și vărsături. Fără diaree!
  3. Trebuie să ne gândim că este posibil să fie infecție cu rotavirus dacă sunt scaune diareice cu un miros extrem de neplăcut, asemănător ouălelor stricate (de obicei la sugar scaunele miros a lapte acru).
  4. Trebuie să recunoaștem rapid deshidratarea severă. Sugarul deshidratat va fi mai apatic, somnolent (sau din contră cu accese de agitație urmate de perioade de somn inexplicabile), încercănat, fără lacrimi, cu buze uscate și limbă „prajită”, cu pliu cutanat leneș. De mare alarmă este scaderea drastică a cantitații de urină. Un sugar normal udă cam 6 pamperși pe zi. Dacă scade mult cantitatea de urină NU E BINE!
  5. Ar fi de folos să discutăm cu medicul de familie despre vaccinul împotriva enteritei rotavirale. Acesta este foarte eficient. De exemplu în Australia, unde se utilizează vaccinul de 15 ani, au scăzut cu 71% numărul de spitalizări pentru rotaviroză si cu 77% prezentările la Compartimentul de Urgențe pentru diaree cu rotavirus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Denunț exploziv la Parchetul General privind mafia din Craiova

Un om de afaceri din Craiova a făcut la începutul acestui an un denunț exploziv la fostul procuror general Gabriela Scutea privind aranjamentele și...