De ce trebuie să faci, cel puțin o dată pe an, analize de sânge

Publicat: 28 sept. 2023, 06:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce trebuie să faci, cel puțin o dată pe an, analize de sânge

Medicul de familie Doina Mihăilă recomandă un set de analize de bază, cel puțin o dată pe an, indiferent de vârstă și sex, pentru a ne pune la adăpost de boli care pot fi prevenite, de la diabet la boli cardiovasculare, prin depistarea în faze incipiente.

O stastistică Eurostat arată că, în România, peste 30% din decese ar putea fi prevenite printr-un diagnostic precoce și evident tratamente administrate la timp și corect. Asta înseamnă prevenție: consultarea medicului și analize medicale efectuate periodic.

În funcție de vârstă

Medicul de familie este cel care indică setul anual de analize, în cazul adultului, și pediatrul, în cazul copilului. În dimineața recoltării, putem bea apă, dar să nu mâncăm și să bem alcool. În cazul copiilor, este indicat ca să nu mănânce cu cel puțin  patru ore înainte de recoltare, față de 12 ore în cazul adultului.

Examenul clinic general realizat de medicul de familie și setul de analize de sânge, efectuate anual, pot să scoată la suprafață indicii despre multe boli.

Analizele de sânge uzuale sunt în funcție de vârstă; pentru copil, pentru tineri și maturi (18-49 de ani), pentru persoane peste 50 de ani și femei însărcinate.

Analizele de sânge au ca scop evaluarea stării generale de sănătate, identificarea unor infecții, evaluarea unor organe vitale (ficat, rinichi, etc.), screening pentru unele afecțiuni. Astfel, analizele de rutină reprezintă o metodă de screening al unor boli frecvente: diabet zaharat, hepatite, anemie, insuficiență renală, afecțiuni digestive, infecții urinare, tulburări de coagulare a sângelui, boli cardiovasculare, precizează medicul Mihăilă.

Sunt esențiale printre altele hemoleucograma, teste de coagulare, teste pentru profilul metabolic și lipidic (colesterolul total, HDL, LDL, triglyceride, glicemia), etc.

De asemenea, medicul de familie Doina Mihăilă recomandă adulților să efectueze periodic: o electrocardiogramă  (EKG), spirometria, ecografie abdominală. Femeile trebuie să efectueze: mamografie , consult ginecologic și testul Babeș-Papanicolau, subliniază dr. Mihăilă.

Și uneori, mai des

Dacă apar simptome neobișnuite și persistente, cum ar fi dureri, acumularea mai multor kilograme în timp scurt, oboseală prelungită și nejustificată, medicul de familie poate decide efectuarea acestor teste cu o frecvență mai mare.

De asemenea, este foarte bine să facem aceste teste atunci când vrem să urmăm o anumită dietă sau un anumit program de fitness.

În limita plafonului alocat, casele de asigurări de sănătate decontează o serie de analize de laborator prescrise  de medicul de familie.

În funcție de rezultate, medicul de familie va îndruma pacientul la medicul specialist.