De ce va fi scandal mare la Eurovision 2023

Se întrevede un mare scandal la ediția de anul viitor al Eurovision. O competiție muzicală care, de altfel, e în plin scandal, în ultima vreme. Dar de această dată e și mai și: De ce va fi scandal mare la Eurovision 2023?

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a anunţat marţi schimbări majore privind sistemul de vot în cadrul competiţiei Eurovision.

Pentru prima dată, telespectatorii din ţările care nu au candidaţi înscrişi în competiţie vor putea totuşi să voteze online. Juriile profesioniste din industria muzicii vor fi în continuare implicaţi în finala Eurovision, subliniază BBC. Aceste noi amendamente au început deja să tulbure apele și așa tulburate ale competiției, potrivit presei muzicale europene.

Ediţia din 2023 a concursului Eurovision va avea loc în Marea Britanie, care va organiza evenimentul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat de Rusia. Evenimentul va avea loc la Liverpool Arena şi va consta în două semifinale, transmise în direct pe 9 şi 11 mai, şi o finală, pe 13 mai 2023.

De ce va fi scandal mare la Eurovision 2023. Melodiile pot avea sau nu interpret!

Sesiunea de înscrieri pentru Selecţia Naţională Eurovision 2023, deschisă de televiziunea publică pe 14 noiembrie, este în plin proces de desfăşurare şi continuă până pe 11 decembrie.

Compozitorii – români şi/sau străini – pot aplica cu piese originale, în primă audiţie. Melodiile pot avea sau nu interpret, demers ce reprezintă o noutate a acestei ediţii. În cazul înscrierii unei piese fără intepret (cu interpret „de studio”), interpretul care va intra în concurs va fi propus de echipa Eurovision România şi ales de comun acord cu autorul/autorii melodiei.

Reiterăm faptul că toate informaţiile privind modalitatea de înscriere şi de organizare a competiţiei, precum şi regulile/condiţiile de participare la concurs sunt disponibile în Regulamentul Selecţiei Naţionale, care poate fi accesat pe site-ul oficial: http://eurovision.tvr.ro/2023/regulament.html.

Când va fi ales reprezentantul României la Eurovision 2023

După încheierea perioadei de înscrieri, cele 12 piese finaliste selectate vor fi alese de membrii juriului preselecţiei.

Câştigătorul – reprezentant al României la competiţia internaţională ESC 2023 – va fi ales pe data de 11 februarie 2023, exclusiv prin votul publicului, în cadrul unui show realizat şi difuzat în direct de Televiziunea Română.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Scandalul cu România de la Eurovision

În 2022, Eurovisionul a sărit în mod inexplicabil peste România la capitolul jurizare, iar momentul a devenit viral. Într-un comunicat, EBU spunea că a detectat modele de schimb de voturi între șase națiuni:  Muntenegru, Polonia, România, Georgia, Azerbaidjan și San Marino. Iar voturile juriului au fost eliminate din cauza unor modele neregulate reclamate de EBU.

Nici acum nu se știe exact ce s-a întâmplat în acea noapte „memorabilă” a Eurovision 2022. Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla cu Eurovision 2023.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...