De unde ia România carne, după ce a rămas fără porci

Publicat: 28 feb. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
De unde ia România  carne, după ce a rămas fără porci

În lipsa ofertei interne, românii mănâncă în mare parte carne de porc din import, în principal, din țări precum Spania, Germania și Ungaria. Nici nu este de mirare, în condițiile în care doar undeva la 20% din consum este asigurat din intern, pe fondul decimării efectivelor de porci din cauza pestei porcine.

Cel mai mare furnizor de carne de porc pentru România a fost, în primele 11 luni din 2022, Spania cu un volum de 90 066 tone, în valoare de 253,4 milioane de euro, urmată de Ungaria –  59 035 tone (128,8 milioane euro), Polonia – 24 496 tone (46,1 milioane euro) și Belgia – 20 241 tone (41,1 milioane euro), potrivit datelor furnizate Ziarului Puterea de către INS.

În total, importurile au totalizat 322 978 tone în valoare de 744,3 milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de doar 333,3 tone în sumă de 2,7 milioane euro.

Spre comparație, în 2021, România importa 327.000 de tone de carne de porc în valoare de 609 mil. euro, față de 150.000 tone, în 2013.  

Ce se întâmplă cu prețul

În România, efectivele de porci s-au redus dramatic în ultimele decenii. La finele anului 2022, în complexele industriale se mai aflau doar 700.000 porci, adică de vreo 17 ori mai puțin, decât în 1989. De altfel, România, alături de Germania, conduc detașat topul țărilor cu cel mai mare declin al efectivului de animale, potrivit statisticilor europene.

Pentru a-și asigura consumul, România are nevoie de 8 milioane de porci, în timp ce noi producem circa 2,8 milioane porci, din care 2,3 milioane de porci sunt crescuți  în gospodăriile proprii, după cum spune șeful ANSVSA. Consumul de carne de porc este de peste 40 kg pe cap de locuitor.

În prezent, prețul la carnea de porc este în creștere ușoară, însă nu s-a revenit la nivelul din decembrie 2022. La mijlocul lunii februarie, prețul în viu la producător era de 9,3-9,5 lei/kg, în condițiile în care prețul ar trebui să fie în jur de 14 lei/kg pentru ca producătorii să poată să fie acoperiți din punct de vedere al costurilor. La extern, prețul mediu pe bursă era de 2,28 euro/kg carcasă.

Din cauza focarelor de pestă porcină, care au dus la închiderea multor ferme, oferta de carne este redusă, acum, după ce în decembrie 2022 marii producători au încercat să scape de stocuri scoțându-le pe piață, cu efect direct asupra prețurilor. Cel mai probabil, începând cu luna aprilie vom asista la o creștere de preț, după cum ne-a declarat Călin Muscă, un crescător important de porci din Arad. Iar dacă acum prețul la ceafa de porc este de 33-35 lei/kg, să nu ne mirăm dacă de Paște acesta va ajunge la 40-45 lei/kg.