Decizie în Parlament: toate trecerile de pietoni trebuie iluminate, în termen de un an

Publicat: 09 sept. 2022, 18:21, de Corina Matei, în ACTUALITATE , ? cititori
Decizie în Parlament: toate trecerile de pietoni trebuie iluminate, în termen de un an

Printre primele proiecte de lege dezbătute și aprobate de deputați în această sesiune parlamentară se numără și cel care impune obligația iluminării trecerilor de pietoni nesemaforizate. Administratorii drumurilor au la dispoziție un an pentru conformare.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost completată cu o nouă obligație pentru administratorii drumurilor publice. Aceștia trebuie să asigure iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate.

Potrivit proiectului de lege adoptat de deputați, administratorul drumului are obligaţia să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate şi semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni şi suprafaţa carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaţionale, drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor.

Neîndeplinirea obligaţiei de către administratorul drumului public de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor pentru pietoni constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a cincea de sancţiuni.

De asemenea, administratorii de drumuri au obligaţia de a se supune acestor prevederi la un an de la intrarea în vigoare a acestei legi în Monitorul Oficial, iar articolul cu privire la nerespectare intră în vigoare la doi ani de la publicarea legii.

Camera Deputaților a adoptat proiectul în calitate de for decizional, legea urmând a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.