Decizie radicală în lupta cu drogurile. Copiii nu mai au voie pe străzi
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/06/copii-droguri.jpg)
Tot mai multe orașe din Franța interzic minorilor să circule pe timpul nopții, în încercarea de a limita valul de violențe urbane alimentat de traficul de droguri.
Măsuri luate în lupta cu drogurile
Cel mai recent exemplu este orașul Nîmes, unde autoritățile au impus o interdicție de circulație pentru copiii sub 16 ani, valabilă între orele 21:00 și 06:00. Măsura, justificată prin necesitatea „protejării minorilor” și „reducerii tensiunilor sociale”, vine după o serie de atacuri armate, inclusiv crime comise în plină zi, relatează BBC News.
Săptămâna trecută, corpul parțial ars al unui tânăr de 19 ani a fost descoperit la periferia orașului. Primarul Jean-Paul Fournier a declarat că orașul trăiește într-un „climat de frică și teroare”, alimentat de bandele de traficanți de droguri.
Cum îşi motivează autorităţile deciziile
Viceprimarul Richard Schieven a subliniat că măsura are rolul de a proteja atât minorii neimplicați, cât și copiii de 12-13 ani exploatați de rețelele de traficanți.
Orașul Béziers, aflat la aproximativ 120 km distanță, aplică restricții similare încă din 2023. Interdicția de circulație a fost inițial destinată copiilor sub 13 ani, ca mai apoi să fie extinsă în martie 2024 la cei sub 15 ani, în anumite cartiere. Primarul Robert Ménard a motivat decizia prin necesitatea protejării minorilor și combaterea delincvenței juvenile.
„Niciun copil de 10 ani care iese pe stradă la ora 02:00 nu pune la cale altceva decât năzbâtii”, a spus acesta.
Interdicția de circulație nu a avut efectul scontat
Cu toate acestea, Béziers și alte orașe continuă să fie scena violențelor. În weekend, mai multe persoane mascate au atras poliția într-o ambuscadă și au tras în forțele de ordine cu artificii.
Un incident similar s-a produs și la Limoges, unde primarul Émile Roger Lombertie a recunoscut că interdicția de circulație pentru minorii sub 13 ani nu a avut efectul scontat.
„Avem nevoie de mai mulți polițiști pentru ca măsurile să poată fi aplicate eficient”, a spus edilul.
Potrivit Ministerului de Interne, în 2024, 110 persoane au fost ucise și peste 300 au fost rănite în astfel de violențe.