Declarație șoc a ministrului Marcel Boloș: Nu mă interesează deloc confortul funcţionarului public

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a făcut de curând o declarație extrem de surprinzătoare la adresa funcționarilor publici, dar care, pentru moment, a trecut cam neobservată, însă, cu siguranță, va genera multe scandaluri în ministerul pe care-l conduce și nu numai.

„Beneficiarul este în centrul nostru, al atenţiei, şi nu funcţionarul public”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat recent că pregăteşte un pachet de măsuri pentru simplificarea şi debirocratizarea procesului de accesare a fondurilor europene, care să îi ajute pe primari să aibă un timp mai lung de implementare a proiectelor.

Ministrul Boloş a făcut referire la etapa de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii (CAE), în care existau proiecte respinse pentru lipsa unor documente, şi a menţionat că nu este interesat „de confortul funcţionarului public”, ci ca beneficiarii să aibă toate condiţiile pentru a accesa cât mai multe fonduri europene.

Vă spun în premieră, chiar dacă o să fiu aspru criticat, v-am mai pregătit o surpriză, pentru că unul din lucrurile după care m-am ghidat de-a lungul timpului şi cât am condus acest minister a fost: beneficiarul este în centrul nostru, al atenţiei, şi nu funcţionarul public.

Nu mă interesează deloc confortul funcţionarului public, ci mă interesează ca beneficiarul să aibă toate condiţiile necesare pentru accesarea acestor bani europeni, pentru că de la ei vine adevărata dezvoltare.

Aşadar, v-am mai pregătit o surpriză, ea va consta într-un pachet de măsuri pentru simplificare şi debirocratizare. Domnii primari ştiu că în etapa de evaluare CAE se respingeau proiectele pe faptul că nu s-a adus la timp un document, există o necorelare de suprafeţe, birocraţii din acestea funcţionale.

Pentru ceea ce înseamnă administrarea fondurilor europene, să ştiţi că această etapă se va desfiinţa şi nu vă vor putea respinge proiectele în aceste etape, care sunt pierderi de timp – şi spun acest lucru foarte răspicat şi fără niciun fel de resentiment.

Noi trebuie să ne uităm la calitatea proiectelor pe care le finanţăm şi să vă rămână dumneavoastră, beneficiarilor, timpi de implementare suficienţi, pentru că de acolo vine calitate şi de acolo, din proiecte, cu adevărat se schimbă viaţa oamenilor, a afirmat Marcel Boloş.

„Drumurile de Bucureşti s-au terminat, contractele se încheie la nivel de regiune”

Totodată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene i-a încurajat pe primari să pregătească proiecte pentru exerciţiul financiar 2021-2027, însemnând pregătirea documentaţiei tehnice şi a studiilor de fezabilitate, pentru ca tot mai multe comunităţi să se dezvolte cu ajutorul fondurilor europene. 

Sunt deja două săptămâni de când Programul Operaţional Regional Nord-Vest a fost aprobat, aşadar din primăvară, dragi primari din regiunea Nord-Vest, ghidurile solicitantului, deschiderile finanţărilor, accesarea de bani europeni nu se mai întâmplă la Bucureşti, drumurile de Bucureşti s-au terminat, contractele se încheie la nivel de regiune. Căpătaţi încredere, fiţi curajoşi şi nu uitaţi că prin fondurile europene adevărata dezvoltare a comunităţilor dumneavoastră poate avea loc. Vă încurajez să accesaţi cât mai multe fonduri”, a spus Boloş.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...