Declin semnificativ în livrările de țiţei rusesc: Specialiștii de la Bloomberg nu găsesc explicația

Publicat: 10 iul. 2024, 06:21, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Declin semnificativ în livrările de țiţei rusesc: Specialiștii de la Bloomberg nu găsesc explicația

Exporturile de țiței rusesc au înregistrat o scădere semnificativă în perioada 1-7 iulie, conform datelor furnizate de Bloomberg. Acest declin este cel mai sever înregistrat de dinaintea invaziei Ucrainei, în 2022. Indicatorul mai puțin volatil, exporturile de țiței rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, a atins cel mai scăzut nivel din februarie.

Fără cauze clare pentru scădere

Nu există o explicație clară pentru această scădere semnificativă a livrărilor. Nu s-au înregistrat decalaje în programele de încărcare care să sugereze lucrări de mentenanță și nu au fost raportate furtuni care să afecteze transporturile. Cu toate acestea, exporturile săptămânale de țiței rusesc din Marea Baltică, Marea Neagră și Pacific au scăzut considerabil.

Factori posibili

Respectarea de către Rusia a țintei de producție stabilită de OPEC+ ar putea contribui la reducerea nivelului de țiței disponibil pentru export. Utilizând factorul de conversie al Moscovei de 7,18 barili pe tonă, producția a scăzut cu aproximativ 360.000 barili pe zi în perioada martie-iunie. De asemenea, îmbunătățirea activității rafinăriilor ar putea afecta livrările de țiței. Rosneft PJSC și Lukoil PJSC, cei mai mari exportatori de țiței ai Rusiei, intenționează să-și reducă livrările din Novorossiysk cu aproximativ 200.000 barili pe zi luna aceasta, comparativ cu nivelul din iunie, după reluarea operațiunilor de la rafinăriile lor Tuapse și Norsi.

Datele exporturilor

În perioada 1-7 iulie, valoarea brută a exporturilor de țiței rusesc a scăzut, dar declinul a fost atenuat de prețurile ridicate ale petrolului. Un total de 25 petroliere au încărcat 18,7 milioane de barili de țiței rusesc în această perioadă, un declin semnificativ față de nivelul de 25,66 milioane de barili din săptămâna precedentă. Cantitatea de țiței rusesc exportată pe mare s-a redus cu aproximativ 990.000 barili pe zi, la 2,67 milioane, cel mai scăzut nivel din ianuarie. Exporturile de țiței rusesc pe o perioadă de patru săptămâni au scăzut cu aproximativ 215.000 barili pe zi, la 3,27 milioane, cel mai redus nivel din ultimele 20 de săptămâni.

Livrările de țiței rusesc au fost mai scăzute în majoritatea terminalelor de export. După declinul de săptămâna trecută, livrările de țiței din acest an sunt nemodificate față de media anuală de anul trecut. Specialiștii de la Bloomberg continuă să investigheze cauzele acestui declin semnificativ, în absența unor factori evidenți care să justifice scăderea.