Dedesubturile dosarului “Moraviţa 2”. Corupţie sau interese ascunse?

În urmă cu aproape şapte ani, mai precis în data de 31 mai 2016, procurori DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au descins în forţă la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moraviţa reţinând peste 50 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, contrabandă și complicitate la contrabandă. Tot atunci au fost realizate 41 de percheziții, atât la PTF Stamora-Moraviţa, cât și la domiciliile polițiștilor de frontier și al contrabandiștilor și au fost puse în aplicare 58 de mandate de aducere la audieri, toate cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București.

De remarcat faptul că decinderile au fost făcute aşa cum se obişnuieşte, cu presa de faţă. Cei mai mulţi dintre cei reţinuţi şi ulterior încarceraţi preventiv luni bune au fost poliţişti de frontieră. CUlmea, nici un vameş nu a fost luat la ţntrebări, deşi contraband imputată poliţiştilor de la PTF Stamora-Moraviţa nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul direct al angajaţilor Direcţiei Generale a Vămilor din respectivul punct de frontier.

Chiar la debutul acţiunii, procurorul de caz, Alex Florenţa (pe atunci la DIICOT Timişoara, acum ocupă funcţia de procurer general al României), declara că din “cercetările efectuate în mai multe dosare penale privind săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă de către membrii unor grupuri infracționale, a rezultat că poliţiştii de frontieră din PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie pentru a obţine diferite beneficii material”.

Mai mult, procurorul Florenţa preciza că sumele de bani primite drept mită de către polițiști de frontieră la PTF Stamora-Moraviţa erau în scopul neîndeplinirii de către aceştia a îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.
In afara acuzaţiei de grup infracţional organizat care sprijinea contrabanda, procurorul Alex Florenţa dezvăluia la vremea respectivă că activitățile infracționale desfășurate prin PTF Moravița de către polițiștii de frontieră au vizat inclusiv sprijinirea traficului de migranți şi favorizarea trecerii frontierei de stat unor infractori dați în urmărire generală. Totodată, poliţiştii de frontieră au mai fost acuzaţi că au permis în schimbul primirii de mită introducerea în ţara, din Serbia, de utilaje agricole, dar şi de  ceasuri de lux Rolex care erau ulterior vândute în afara graniţelor ţării.

Ce a atras atenţia încã de la începutul anchetei în privinţa realităţii prezentate a fost afirmaţia procurorului Alex Florenţa conform căreia mita primită de grupul infracţional organizat fluctua între …. 5 lei, 10 lei şi maximum 100 de euro.

Cert este că la finalizarea rechizitoriului, după patru ani de anchetă în care procurorul Alex Florenţa a plimbat dosarul pe ruta DIICOT- DNA – DIICOT, “prejudiciul” menţionat în dosar (adică mita care ar fi fost primită de poliţiştii de frontieră) a avut “fabuloasa” valoare de … 3.410 euro şi 275 lei.

In anul 2022, la finalizarea judecării pe fond a dosarului la Tribunalul Timiş, multe dintre acuzaţiile aduse poliţiştilor de frontieră au picat, nefiind acoperite de probe, astfel că mulţi dintre inculpaţi au primit pedepse cu suspendare pentru acuzaţii precum primirea unor sume de bani variind între 25 de lei şi maximum 75 de lei.

La ora actuală, dosarul se judecă la Curtea de Apel Timişoara şi este foarte probabil ca şi celelalte acuzaţii aduse de procurorul Alex Florenţa să cadă în instanţă, deoarece acestea nu sunt acoperite de probe. Mai mult, trebuie precizat că din datele aflate la dosarul cauzei, investigatorul sub acoperire utilizat în Ancheta procurorului Florenţa nu a avut calitatea de ofiţer judiciarist şi, mai mult, acesta a mistificat anumite probe, ba chiar a acţionat deseori ca şi agent provocator, fapt condamnat de CEDO.

Insă bomba din acest dosar o reprezintă anumite probe adunate de inculpaţi, care demonstrează că procurorul Alex Florenţa i-a obligat să semneze, urmare a unor presiuni psihice, acorduri de recunoaştere şi diverse denunţuri pe care aceştia nu au avut posibilitatea nici măcar de a le citi nici măcar în prezenta avocaţilor aleşi. 

Insă mai multe informaţii referitoare la modul în care a decurs ancheta în acest dosar cunoscut sub numele de “Moraviţa 2”, regăsiţi într-un interviu- bombă realizat de jurnalistul Ovidiu Zară la S4TV cu unul dintre inculpaţii din acest dosar, fostul şef de tură de la PTF Stamora-Moraviţa, ofiţerul superior Furcea Gabriel, considerat de către procurorul Alex Florenţa “liderul reţelei infracţionale”.

6 COMENTARII

  1. Un dosar facut la comanda, superficial , sa distraga atentia de pe alte puncte de frontiera din care se hraneau unii .Asa si face casa nea Iordache de la Calafat, din dosarul Moravita 1 Paraschiv si a luat VW Passat, iar pentru aportula adus in dosarula asta si a reangajat sotia semianalfabeta la ITPF! Din primul dosar a scapat Sturza asa ca acum s au adunat lingaii lui Cumpanasu sa scoata ceva senzational . Mai era un lingau “ trotinetistul Cococeanu “care dupa succeSURILE avuta la frontiera a fugit la DGA o institutie de rahat dupa ce s a vazut in ultima vreme ! Multe rahaturi sunt la ITPF Timisoara, dar Gim o sa aduca lucrurile pe un fagas normal .

  2. Din declarațiile domnului ofițer și din derularea evenimentelor se poate trage o singura concluzie, grupul infracțional este cu totul altul și anume cel format din acești „apărători ai dreptății”, care au inventat probe, au falsificat probe și declarații, cu scopul de a-l propulsa pe „cappo di tutti cappi” la funcția cea mare din instituție, se vede de la o poștă acest lucru…! Acest dosar ar trebui să meargă la CEDO, în regim de urgență, iar cei vinovați cu adevărat să-și primească răsplata cuvenită! Știm cu toții ca în România, Justiția „a murit demult” și tot ce se întâmplă acum este din interes sau după ureche, judecători de ajunși în funcție la vârste f.fragede pt asemenea responsabilități, procurori controlați de factorul politic…, în timp ce omul de rând, românul, moare cu dreptatea în mână!!! Rușine…!!!

  3. PRAF AN ACHII NICIUN BANUT NU S A..MAI..RRCUPERAT DE LA DANSIII (BANII DIN SPAGA TRAFIC DE INFLUENTA CU CU TRAFICANȚII INTERLOPIII …CHIAR UNII DINTRE DANSII8(TRAFICANTI INTERLOPI )AU AJUNS MARII PRIMARII AN LOCALITATIILR IMPLICATE AN TEAFICUL DE CONTRABANDA CU TIGARI SI MIGRANTI AN ZONA DE FRONTIERA

  4. Au picat pe tehnică,tehnica nu poate fi pacalita. Din pacate era tehnica SRI ului,asa au scăpat de foarte multe acte materiale, daca era a DOS ului ar fi primit ani grei de pușcărie .Serviciile lucrează pt tara,nu pt un procuror, fie el și procuror general. Un astfel de ofițer ajunge la un salariu de 8000 de lei lunar iar agenții de politie iau în jur de 6000 de lei lunar.Sunt foarte mulți oameni care lucrează pe salariul minim pe economie. Nu poți intra în Schengen cu astfel de specimene,nu avem o frontiera sigura. După arestările din 2011 din vama Moravita,cei care le-au luat locul s-au reorganizat fiind foarte greu sa penetrezi un astfel de grup infracțional,erau foarte atent verificați polițiști noi care lucrau în vama Moravita. De asta i-a fost foarte greu investigatoarei sa culeagă probe. Dacă vrei sa cunoașteți adevărul citiți rechizitoriul în care apar și interceptările SRI ului, nu doar cel care a rămas după eliminarea acestora.Sunt vinovați…la pușcărie cu ei

  5. Florine esti in eroare rau de tot.habar nu ai ce vorbesti probabil esti vreun frustrat.posteaza daca a facut sri interceptari in dosar,daca tot te dai atotstiutor.chestia e ca sandor voia niste bani si de la astia.si acum judecatoarea nadejda vrea sa spele rusinea sa le de a cu suspendare la toti,ca de e judecatoarea sistemului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...