România a importat carne şi organe comestibile în valoare de 414,7 milioane de euro în primele șase luni ale acestui an, în scădere cu peste 7% faţă de perioada similară din 2020. În același timp, valoarea exporturilor în perioada ianuarie – iunie 2021 a ajuns la 113,24 milioane de euro, fiind în creştere cu 19,5% faţă de încasările consemnate în aceeaşi perioadă din 2020 (94,71 milioane de euro).
Datele Ministerului Agriculturii arată că valoarea importurilor de carne şi organe comestibile în perioada ianuarie – iunie 2021 a fost de 3,6 ori mai mare decât cea a exporturilor realizate în ţările UE şi Terţe.
Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31% în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, totalizând 1,27 miliarde de euro.
În primele șase luni, România a exportat produse agroalimentare în valoare de 3,63 miliarde de euro, în creştere faţă de perioada similară din 2020, când încasările din exporturile în ţările intra şi extracomunitare au trecut de 3,42 miliarde de euro.
Pe de altă parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele şase luni ale anului 2021 mai mult de 4,9 miliarde de euro, comparativ cu 4,39 miliarde de euro, în 2020.