Dependența de importurile de semințe la legume. Rușii au găsit soluția, românii importă de miliarde de lei

Dependența de importurile de semințe la legume este o problemă cu care se confruntă fermierii din multe state, inclusiv cei de la noi, și care atârnă greu în balanța agroalimentară a țării. Rușii, de exemplu, au anunțat o investiție de 1,2 miliarde de ruble (circa 23 milioane euro) în regiunea Moscovei în producția de semințe de roșii și ardei pentru a nu mai fi dependenți de marfa adusă din străinătate

Fermierii locali ar urma să beneficieze de producția internă de semințe în următoarele luni, planurile fiind că ea să asigure necesarul producătorilor de legume din Regiunea Moscovei în totalitate, după cum a declarat vicepreședintele Guvernului Regiunii Moscova, Georgy Filimonov.

„În regiunea Moscovei va începe producția de semințe de roșii și ardei, care vor înlocui produsele străine din regiune în totalitate, iar la nivel de Rusia este vorba de un procent de 30%. Volumul investițiilor se ridică la 1,2 miliarde de ruble, iar producția va începe în al treilea trimestru al anului 2022”, a precizat Filimonov, potrivit Interfax.

Investiția va fi realizată la Kolomna, un oraș situat la circa 100 km de Moscova. de către  Agrofirma Partner LLC, urmând să fie create 200 de locuri de muncă. La acest moment, s-a trecut deja de prima etapă a proiectului, când a fost produsă o cantitate de 0,1 tone de semințe, fiind întocmită și o schemă de amenajare a terenului.

Ce se întâmplă în România

Producătorii români au și ei aceeași problemă, în condițiile în care se importă peste 75% din resursele care se cultivă în serele și în solariile României, după cum susține cercetătorul Costel Vînătoru, director la Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău.
Un gram de sămânță hibridă de tomate echivalează cu un gram de aur. Putem socoti cam cât aur pleacă în fiecare primăvară din țară pentru a aduce semințe de tomate. Și trebuie să știți că importăm peste 75% din resursele care se cultivă în serele și în solariile României! Noi suntem undeva sub 50% ca putere de producere a semințelor pentru spații protejate, sere, solarii, pentru câmp, restul se importă, a postat pe Facebook Vânătoru.
Din păcate, și producătorii de cereale se află într-o situație similară. În total, importurile de material genetic se ridică undeva la 34 miliarde lei, adică cam cât bugetul apărării din România, susține cercetătorul român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...