Deputații celui mai mare bloc din legislativul irakian și-au dat demisia

Cei 73 de deputaţi din mişcarea liderului şiit Moqtada Sadr, cea mai mare formaţiune din parlamentul Irakului, şi-au prezentat duminică demisia, pe fondul disputelor care împiedică în continuare formarea unui guvern după alegerile legislative din 2021, relatează AFP şi Reuters.

„Acceptăm împotriva voinţei noastre cererile fraţilor şi surorilor noastre reprezentând blocul sadrist de a demisiona”, a anunţat pe Twitter preşedintele parlamentului irakian, Mohammed al-Halboussi.

Liderul şiit le-a cerut personal deputaţilor săi, joi, să-şi „pregătească” demisiile.

Totuşi, legislativul trebuie să aprobe demisiile cu majoritate absolută, or joi a început vacanţa parlamentară şi aleşii ar urma să revină la lucru abia în august, a notat politologul irakian Hamzeh Haddad.

După alegerile legislative anticipate din octombrie anul trecut, încheiate cu triumful mişcării sadriste, principalele două tabere şiite, cea a lui Modtada Sadr şi Cadrul de coordonare, pro-Iran, continuă să revendice o majoritate în parlament şi dreptul de a desemna premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...