Deputatul PNL Marilen Pirtea: Nu putem rămâne izolați, cu măsuri izolate

Publicat: 12 mai 2022, 10:00, de Eliza Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Deputatul PNL Marilen Pirtea: Nu putem rămâne izolați, cu măsuri izolate

România este dependentă de importuri, importând astfel și inflație, a declarat deputatul PNL Marilen Pirtea.

Nu putem rămâne izolați, cu măsuri izolate. Uitați ce se întâmplă și în Polonia, și în Ungaria, unde în Polonia gradul de îndatorare este de 70% și au ajuns la limita îndatorării, inflația și acolo este supradimensionată, indicele de referință a băncilor naționale, la fel, este foarte mare și crește de la lună la lună. Banca Centrală Europeană vine și ea cu un indice care este în creștere”.

Apanajul Băncii Naționale este de a interveni

Avem două tipuri de politici – politici monetare, care sunt apanajul Băncii Naționale, și politicile fiscale, care sunt apanajul Guvernului. Să intervii pe taxe și impozite, prin modificarea Codului Fiscal, implică șase luni înainte un fel de «preaviz», deci nu poți să acționezi imediat, și Partidul Național Liberal a spus clar că nu intrăm pe modificarea taxelor și impozite în ideea de creștere a lor, și atunci apanajul Băncii Naționale este de a interveni, prin politici monetare, pe inflație”, a adăugat Marilen Pirtea.

El a mai spus că economia este super încălzită, dar super încălzită nu pentru faptul că sunt foarte mulți bani neapărat în piață, ci indicele prețurilor de consum a crescut foarte mult și o mare parte se datorează importurilor: „Suntem dependenți de importuri, importând și inflație. PIB-ul cu siguranță este avantajat în mărimi nominale, pentru că am ascultat numai recent o știre că suntem pe locul 6 în Europa la PIB pe locuitor, dar în mărimi naturale, un PIB, evident, supradimensionat cu inflația”.