Derogare de la Guvern pentru MAI și SRI. Își pot cumpăra mașini noi

Publicat: 21 iun. 2024, 18:17, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Derogare de la Guvern pentru MAI și SRI. Își pot cumpăra mașini noi
Derogare de la Guvern pentru MAI și SRI. Își pot cumpăra mașini noi

Guvernul a aprobat vineri, prin ordonanță de urgență, autorizarea achiziționării de autovehicule necesare pentru desfășurarea activităților specifice de către Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.

Conform acestei ordonanțe, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, care face parte din Ministerul Afacerilor Interne, și Serviciul Român de Informații sunt autorizate să procure vehiculele necesare pentru a-și îndeplini funcțiile și atribuțiile în mod eficient.

Mașini noi pentru SRI și MAI

Potrivit unui comunicat al Executivului, noul act normativ permite structurilor și instituțiilor din cadrul sau subordinea Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații să demareze procedurile de achiziție a autoturismelor necesare pentru desfășurarea optimă a misiunilor specifice. Aceste proceduri pot fi inițiate începând cu data intrării în vigoare a ordonanței și pot continua până la 31 decembrie 2024.

De asemenea, actul normativ prevede că aceste structuri au permisiunea de a încheia, pe parcursul anului 2024, contracte și acorduri-cadru pentru achiziția de vehicule. Aceste contracte și acorduri-cadru pot fi derulate și finalizate până la sfârșitul anului 2027.

„În acest sens, ordonanţa de urgenţă instituie o derogare de la prevederile art. III alin. (1) lit. a) din OUG nr. 34/2023 şi art. XVI din OUG. nr. 115/2023, aplicabile în anul 2024”, precizează sursa citată.

Conform Guvernului, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va avea posibilitatea de a achiziționa în anul 2024 diverse tipuri de autovehicule, inclusiv pe baza acordurilor-cadru existente.

Aceste achiziții vor include vehicule cu dotări specifice, autoutilitare, autoturisme, autocamioane, autobuze și motociclete, toate necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activităților operative ale structurilor și instituțiilor aflate în cadrul sau subordinea ministerului.

Finanțarea pentru aceste achiziții va proveni din „excedentul activității finanțate integral din venituri proprii” obținut din confecționarea și valorificarea plăcilor cu numere de înmatriculare reflectorizante, precum și din aprovizionarea cu acestea în formă brută, în limita sumei de 200 milioane lei, inclusiv TVA.

În termen de cinci zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, MAI va transmite Ministerului Finanțelor propunerile necesare pentru efectuarea modificărilor corespunzătoare în structura bugetului de stat, precum și în volumul și structura bugetului MAI pentru anul 2024, a precizat Executivul.