Descoperire neașteptată pe un șantier din Brăila: Două rezervoare îngropate, încărcate cu păcură amestecată cu apă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2023/05/conducte-radet-energetica-apa-calda-retea-termica.jpg)
În timpul lucrărilor de modernizare a spațiilor publice din cartierele Vizirului și Buzăului din municipiul Brăila, muncitorii au descoperit două rezervoare subterane încărcate cu un amestec periculos de păcură și apă. Găsirea acestora a dus la intervenția Gărzii de Mediu, care a dispus măsuri urgente pentru decontaminarea zonei și transportul în siguranță al deșeurilor periculoase.
Descoperirea a fost făcută în zona interioară a blocurilor C, D, E și F, de pe strada Nicolae Iorga. Potrivit comisarului șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, Camelia Carmen Tudorache, cele două rezervoare metalice cu păcură aveau un volum estimat de aproximativ 15 și 30 de metri cubi, scrie Agerpres. Ele erau îngropate și semnalizate corespunzător la momentul controlului, iar prin gurile de vizitare s-a observat prezența unei substanțe lichide compuse din apă și un derivat petrolier, cel mai probabil păcură.
Foste rezervoare ale unei centrale termice dezafectate
Autoritățile au stabilit că rezervoarele au aparținut cândva unei centrale termice situate în apropiere, la doar 15 metri de locul descoperirii. Centrala respectivă era dezafectată la momentul controlului efectuat de comisarii de mediu în perioada 12–13 mai. Conform sursei citate, lucrările din zonă se desfășoară în baza unei autorizații de construire emise de Primăria Municipiului Brăila în februarie 2024 și a unei decizii emise de Agenția pentru Protecția Mediului Brăila în noiembrie 2022.
Imediat după identificarea rezervoarelor, constructorul desemnat a notificat Primăria Brăila. În urma acestei notificări, administrația locală a solicitat începerea procedurilor legale privind extragerea, golirea, curățarea și decontaminarea celor două rezervoare.
La data inspecției, constructorul încheiase deja un contract cu un operator autorizat pentru a presta servicii de golire și decontaminare a rezervoarelor subterane. Pentru desfășurarea legală a lucrărilor, este necesară întocmirea documentației tehnice și obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor prevăzute de legislația de mediu. Ulterior, vor fi demarate efectiv lucrările de decontaminare, transport și tratare a substanțelor periculoase.
Monitorizare permanentă pentru prevenirea incidentelor
Garda de Mediu Brăila a impus constructorului mai multe măsuri clare: decontaminarea completă a celor două rezervoare, transportul deșeurilor periculoase către un operator autorizat, predarea acestora în condiții de siguranță, transmiterea documentelor care să ateste trasabilitatea deșeurilor.
Totodată, zona în care se află rezervoarele va fi monitorizată și delimitată corespunzător pe întreaga durată a intervenției, pentru a se evita orice tip de incident. Este de așteptat ca toate aceste operațiuni să fie documentate riguros, iar la final, autoritățile de mediu să primească toate actele necesare, inclusiv documentele de transport și dovada predării deșeurilor periculoase.
Pe lângă obligațiile asumate de constructor, Primăria Municipiului Brăila are responsabilitatea de a monitoriza permanent zona celor două rezervoare, pentru a preveni producerea unor incidente sau contaminări accidentale.