Descoperire: o mutație genetică rară reduce nevoia de somn
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/somn-freepik.jpg)
Cercetătorii au descoperit că o mutație genetică rară le permite unora dintre noi să doarmă doar patru ore pe noapte fără a resimți efecte negative asociate lipsei de somn. În timp ce majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de odihnă, aceste persoane par să funcționeze perfect cu mult mai puțin.
O mutație genetică rară explică performanța celor care dorm puțin
Studiul publicat recent în revista PNAS și citat de LiveScience a analizat o mutație genetică numită SIK3-N783Y. Aceasta a fost identificată la persoane care pot dormi doar câteva ore pe noapte fără să se simtă obosite. Cercetătorii au introdus mutația în șoareci de laborator pentru a observa efectele în condiții controlate. Șoarecii modificați genetic au dormit cu până la 54 de minute mai puțin decât cei fără această mutație.
Potrivit cercetătorilor, persoanele cu această mutație genetică rară se recuperează mai repede în timpul somnului. Corpul lor reușește să realizeze procesele de regenerare și detoxificare mai eficient decât la majoritatea oamenilor.
„Acești oameni, care dorm natural mai puțin, reușesc să îndeplinească mai eficient toate funcțiile pe care corpul nostru le face în timpul somnului.” a declarat Ying-Hui Fu, de la Universitatea din California, San Francisco, coautoare a studiului.
În mod interesant, persoanele care au această abilitate se simt mai rău atunci când dorm mai mult decât de obicei.
Descoperirea deschide drumul unor tratamente pentru tulburările de somn
Descoperirea face parte dintr-un efort mai amplu al comunității științifice de a înțelege cum funcționează somnul și ce mecanisme genetice îl influențează. Până acum, au fost identificate cinci gene și mai multe mutații legate de fenomenul numit „short sleep” (somn scurt). Acest termen descrie capacitatea naturală de a dormi puțin fără efecte negative.
Majoritatea oamenilor care nu au această mutație au nevoie de aproximativ opt ore de somn. Cei mai mulți dintre noi nu pot funcționa cu doar câteva ore dormite pe noapte. Însă această descoperire e o veste bună pentru toată lumea. Este o dovadă a faptului să modul în care ne odihnim poate fi influențat de mecanisme genetice, nu doar de cele psihologice, cum se credea până acum.
Mai mult, poate ajuta oamenii de știință să găsească soluții mai bune pentru cei care se luptă cu tulburările de somn, precum insomnia sau somnul agitat. Această mutație ar putea fi chiar reprodusă pentru a îi ajuta pe cei care nu se simt odihniți indiferent de câte ore petrec dormind.