Despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă în 2022. Lista culturilor

Publicat: 11 apr. 2023, 11:00, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă în 2022. Lista culturilor

Peste 148.000 de fermieri afectați de seceta pedologică din primăvara anului 2022 vor primi despăgubiri în sumă totală de 869,6 milioane lei, potrivit unui proiect normativ al Ministerului Agriculturii. Este vorba de culturile de porumb, floarea soarelui, soia și mazăre.

Suprafețele afectate de seceta de anul trecut se ridică la peste 1,1 milioane hectare, din care peste 705.000 ha cu porumb și peste 360.000 ha cu floarea – soarelui.

La acestea se mai adaugă peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre. Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%,

Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat, la secțiunea Transparență Decizională, un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022.

Schema se acordă următoarelor culturi care au fost afectate de seceta pedologică în grade peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:

a) porumb;
b) floarea – soarelui;
c) soia;
d) mazăre.

Nu sunt trecute lucerna și nici plantele furajere, însă, au atras atenția fermierii.

Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023.

Cine sunt beneficiarii eligibili

Beneficiarii ajutorului sunt eligibili în următoarele condiții:

a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022, inclusiv conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru culturile de porumb și/sau floarea – soarelui și/sau soia și/sau mazăre, înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică;
b) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022, respectiv porumb și / sau floarea – soarelui, și/sau soia și/sau mazăre precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi;
c) nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de secetă pedologică și dovedită prin consemnarea în procesele verbale a procentelor de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.

Direcțiile pentru agricultură județene reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.