Destul de radical: Universitatea Oxford îl „dă la schimb” pe Schubert

Universitatea britanică Oxford ia în considerare revizuirea programelor cursurilor sale, „prea legate de perioada colonială”.

Cum anume va revizui, explică The Telegraph. Mai mulți profesori de la cea mai veche universitate britanică consideră că repertoriul muzical predat se bazează prea mult pe muzica albă europeană și nu aprofundează suficient muziaca din restul lumii.

De aceea, cursurile de muzică predate la Universitatea Oxford, una dintre cele mai prestigioase din lume, pot suferi unele schimbări în lunile următoare.

Profesorii de muzică, la inițiativa acestei reforme, solicită ca anumite cursuri referitoare la compozitori istorici, precum Franz Schubert (foto) sau Guillaume de Machaut, să fie abolite în favoarea lecțiilor de muzică populară, în special de muzică pop , sau de muzică africană și diaspora africană.

Ce este relevat în acest raport e faptul că aproape toți profesorii de tehnică muzicală sunt albi și că studenții de culoare ar avea mai multe dificultăți de învățare decât ceilalți, din cauza acestei importanțe excesive acordate „muzicii europene albe din lume”.

Nu este pentru prima dată când mişcarea Black Lives Matter („Viaţa negrilor contează”) zguduie Universitatea din Oxford, potrivit „Le Figaro”.

Cine a fost Schubert

Franz Schubert s-a născut în Himmelpfortgrund, Viena, Arhiducatul Austriei pe 31 ianuarie 1797. Tatăl său, Franz Theodor Schubert, fiul unui țăran moravian, a fost un învățător la o parohie; mama sa, Elisabeth (Vietz), a fost fiica unui fierar silezian și a fost o servitoare pentru o familie vieneză înainte de căsătorie. Datorită înclinării sale pentru pian și voce, numele lui Franz Schubert este asociat cu precădere cu liedul.

Versurile care l-au inspirat pe muzician aparțin poeților romantici, tematica pieselor fiind și ea identică cu cea abordată de aceștia.

Franz Shubert a scris peste 1.500 de lucrări. Cel mai mare număr de lucrări este scris pentru voce și pian (peste 600). El a compus, de asemenea un număr considerabil de lucrări pentru două sau mai multe voci, coruri și cantate.

A compus 8 uverturi orchestrale și 7 simfonii, pe lângă fragmente ale altor 6. Deși nu a compus nici un concert, a scris 3 lucrări concertante pentru vioară și orchestră. A compus un număr mare de compoziții pentru pian solo, 14 sonate, numeroase variațiuni și diverse dansuri, dar și lucrări pentru două piane. Deține peste 50 de lucrări camerale, incluzând unele lucrări fragmentate. În repertoriul de muzică sacră și-a adus contribuția cu 7 mise, un oratoriu și un recviem, printre alte părți de misă și numeroase compoziții mai mici, potrivit wikipedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

CIA: Zelensky a deturnat bani din finanţarea americană

Jurnalistul Seymour Hersh susţine cã oficialii ucraineni sunt „în competiție pentru a înființa companii-paravan pentru tranzacții de export cu comercianți privați de arme”. Regimul Zelensky...