Detalii despre ancheta României împotriva lui Vladimir Putin: Care este, de fapt, scopul?

Publicat: 12 iul. 2022, 23:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Detalii despre ancheta României împotriva lui Vladimir Putin: Care este, de fapt, scopul?

Adina Anghelescu, jurnalist Antena 3 specializat în probleme de justiție, a comentat demersul procurorilor români care îi fac dosar lui Vladimir Putin după 138 de zile de război. Care este, de fapt, scopul acestei anchete?

Există într-adevăr o preocupare majoră pe linie judiciară în ce privește aceste crime din conflictul rus ucrainean pe care rușii le-au făcut pe teritoriul Ucrainei și în contextul crizelor militare și umanitare.

Ce pot să spun este că dosarul a fost deschis în urmă cu 2 luni. Procurorul șef Cătălin Pițu, șeful Parchetului Secției Parchetelor Militare, a fost cel care s-a sesizat din oficiu”, spune Adina Anghelescu.

Ea subliniază că într-adevăr, la baza acestui dosar stă principiul universalității aplicării legii penale pe care s-a pornit această anchetă cu scopul de a afla dacă cetățenii români aflați în Ucraina, cum ar fi cei cu dublă cetățenie, în principal sau cetățeni ucrainieni care au și cetățenie română au suferit vătămări ca urmare a agresiunii sau dacă au rude pe care le-au pierdut în urma agresiunilor și a atrocităților care au avut loc în Ucraina.

Se adună probe

Există un formular pe care l-a pus la dispoziție Parchetul General în care aceste victime pot să semneze acest formular pentru a fi introduse toate datele lor și pentru ca mai târziu aceste probe să se coroboreze în activitatea susținută judiciară pe care o au cei de la Parchetul din Ucraina”, a mai subliniat jurnalista.

Potrivit aceleiași surse, „un dosar amplu acolo, tot pe crime împotriva umanității și genocid și cei de la Tribunalul Penal Internațional, care se ocupă tot de aceste crime la ora actuală și adună probe”. „Eu am întrebat specialiștii cu care am discutat, cum se poate pentru că poate exista o victimă, 2, 3, 5, 70 să le regăsim și în dosarul din Ucraina și la cei la procurorii care adună probe de la Tribunalul Internațional Penal și până la urmă nu poți să ai o dublă incriminare sau o triplă incriminare, având în vedere victimele respective.

Ce se va întâmpla? Evident că jurisdicția sau competența, se va duce în cele din urmă pe Parchetul din Ucraina. Deci și ai noștri, aici, procurorii militari, până la urmă, adună date, probe care să ajute pe procurorii ucrainieni să rezolve această situaţie”, a explicat Adina Anghelescu în emisiunea Punctul de Întâlnire.